1. Anasayfa
  2. Web Geliştirme

Her Tasarımcının İhtiyacı Olan Tasarım Programları

Her Tasarımcının İhtiyacı Olan Tasarım Programları
0

Sizler için bu yazımda en çok kullanılan ve her tasarımcının ihtiyacı olduğunu düşündüğüm tasarım programlarını listeledim.

ADOBE PHOTOSHOP

İlk programımız çizim ve tasarım denilince herkesin ilk aklına gelen Adobe Photoshop. Photoshop ile önceden oluşturulmuş grafiklerinizi ve fotoğraflarınızı vektörel olarak değiştirip yapılandırabilirsiniz veya sıfırdan çizim yapıp kendiniz de tasarım yapabilirsiniz. Son sürümlerde eklenenlerle birlikte Photoshop kullanarak etkili, görsel anlamda kaliteli web siteleri tasarlayabilir, 3D animasyonlar oluşturabilir, RAW (Resmin Digital Negatifi) formatlı resimleri photoshopta işleyerek kullanabilirsiniz.

Adobe Photoshop profesyonel hayatta da vazgeçilmez  programlardan biridir. Fotoğrafçılar, reklam ajansları, web tasarım şirketleri ve film sektörleri gibi pek çok alanda kullanılır.

 

 

 

GOOGLE SKETCHUP

Google Sketchup, kullanıcı dostu arayüze sahip olan bir üç boyutlu çizim programıdır. 2001 yılında Brand Schell ve Joe Esch tarafından oluşturulan program Last Software tarafından piyasaya sürülmüştür. 2006 yılından itibaren piyasada Google Sketchup olarak bulunan ürün 2012 yılına kadar Google’ın bünyesinde devam etmiştir.  2012 yılından günümüze kadar Trimble şirketinin programı olarak devam etmektedir. Mimarlar, tasarımcılar ve mühendisler tarafından yoğun bir şekilde kullanılan program özellikle mimarlık sektörünün en popüler programlarından biridir.

Google SketchUp ücretsiz, kolay öğrenilebilir bir 3D modelleme programıdır. Bu program sayesinde aklınıza gelebilecek her şeyi 3 boyutlu ve kolay bir şekilde çizebilirsiniz. Eğer 3D çizimlere ilginiz varsa bu programı denemenizi tavsiye ederiz.

 

 

BLENDER

1998 yılında Hollandalı bir firma tarafından kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bu programı kapalı kaynak kodlu olarak geliştirmeye başlar, 2002 yılında mali kriz yaşayan firma belirli bir ücret karşılığında bu kodları herkese açık yapabileceğini söyler ve bunun üzerinde blender vakfı kurulur. Vakıf internet üzerinden kısa bir sürede gerekli olan 100.000 £ toplar ve blender programının kodlarını herkese açık hale getirir.

2010 yılından itibaren popülerleşmeye başlayan programın en büyük artısı basit arayüzüne rağmen çok kaliteli ve karmaşık projelerin üstesinden rahatlıkla gelmenizi sağlamasıdır.

Blender programıyla yapabileceklerinizin neredeyse sınırı yok diyebiliriz. Hem animasyon yapıp hem de oyun yapabilirsiniz veya programın simülasyon araçlarını kullanıp modellemeler de yapabilirsiniz. Ücretsiz olmasıyla da dikkat çeken program çoğu tasarımcının gözdesi olmuş durumda.

 

 

INKSCAPE

Inkscape profesyonel bir vektör grafik yazılım programıdır. Kullanıcılara ücretsiz olarak sunulan bu programı kullanarak vektörel tabanlı logolar, illüstrasyonlar, diyagramlar, hat sanatları, çizelgeler gibi kompleks grafik işlemlerinizi halledebilirsiniz.

Tamamen ücretsiz ve açık kaynaklı olarak geliştirilen Inkscape yazılımı Linux ortamının yanı sıra Windows ve Mac OS işletim sistemlerinde çalıştırılabilmektedir.

 

 

 

KRITA

Dijital çizim ve illüstrasyon tasarımları için kullanılan onlarca program var ancak birçoğu ücretli ve eğer çizim ve tasarım işinden para kazanmıyorsanız, ücretli programlar kullanmak çok da mantıklı değil. Krita ise bu durumlar için oldukça başarılı bir alternatiftir.

Hem görünüm hem de içerisindeki özellikler bakımından Photoshop’a çok benzemektedir. Aynı tarzdaki ücretsiz yazılımlarla kıyaslandığında kendine has ya da onlarda olmayan bazı özellikleri de içinde barındırmaktadır.

Krita’nın bir diğer avantajı ise çizim yapılan tabletlerde de kullanımı çok kolaydır çünkü uygulama arayüzü tablet desteğine sahiptir.Tablet desteği için Qt kütühanesini kullanan uygulama şu an için sadece Wacom tabletlere destek verse de zamanla diğer tabletlere de desteğinin geleceğini düşünüyoruz.

 

 

TINKERCAD

Tinkercad, Autodesk firması tarafından sunulan kullanımı basit ve online olarak 3 boyutlu tasarımlar yapabileceğiniz bir uygulamadır.  Tinkercad öğrenciler, öğretmenler, tasarımcılar tarafından rahatlıkla kullanılabilir.

Arayüzünü en beğendiğim programlardan olan bu program sayesinde her yaştan insan birkaç saat içinde çok başarılar 3D tasarımlar ortaya çıkarabilir. Oluşturduğunuz modelleri 3 boyutlu yazıcılar için indirebilir ve basabilirsiniz. Windows, Mac veya Linux üzerinde tüm web tarayıcılarında çalışan bu uygulamada ücretsiz hesap açabilir, bu sayede de kaydettiğiniz çalışmaların üstünde daha sonra değişiklik yapabilirsiniz.

 

 

AUTODESK MAYA

Son yılların en popüler 3D programlarından biri olan Maya, kullanıcılara video grafik tasarımında eşsiz özellikler sunmasıyla bilinir. Bu programın yapımında da dünyaca ünlü Autodesk firması karşımıza çıkıyor. Bu da programın diğer uygulamalarla beraber sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Her ne kadar çok basit bir arayüze sahip olmasa da deneyimli ellerde kusursuz sonuçlar alınmasını sağlayan program, 3 boyutlu modellemenin en sık kullanılan programlarından bir tanesidir. Özelliklerinden birkaçını saymak gerekirse;

  • Yöntemsel efektlerden faydalanma
  • Jeodezik voxel bağlantılar
  • Efektler ve filtrelerle daha etkileyici görünümler
  • Karakter ve animasyonlar yaratabilme
  • UV araç seti
  • Yüzey modelleme yetenekleri
  • Tüm 3D modelleme kabiliyetleri

Gibi profesyonel kullanıcılara hitap eden birçok özelliği mevcuttur.

 

 

☕ Yazılarımı beğeniyorsanız ve daha fazlası için destek olmak isterseniz buradan bana kahve ısmarlayabilirsiniz.

Teşekkürler. 

Ne Düşünüyorsun?
  • 2
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_
    Güzel!
  • 0
    haval_
    Havalı!
  • 0
    e_lenceli_
    Eğlenceli!
  • 0
    _zg_n_m_
    Üzgünüm!
  • 0
    sevmedim_
    Sevmedim!

Her zaman yeni bir şeyler öğrenmek isteyen, işleri hep nasıl daha iyi yapabileceğini düşünen ve bu konuda ilginç fikirleri olan hayalperest bir front-end developer.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir