1. Anasayfa
  2. Programlama
Trendlerdeki Yazı

Bilişime Yön Veren İlk Kadın Yazılımcılar

Bilişime Yön Veren İlk Kadın Yazılımcılar
4

8 Mart Dünya Kadınlar gününe ithafen ;

“Yeryüzünde gördüğümüz her şey, kadının eseridir.”

Mustafa Kemal Atatürk

“Kadından yazılımcı olmaz, Kadın dediğin teknolojiden anlamaz” iddialarını hemen hemen hayatımınız her döneminde duyduğumuz bu ve bu gibi sözlerin ne kadar da asılsız olduğu bir gerçek. Neyse ki bu alanda da kadınlar bir araya gelip, birbirlerine her daim güç verip ve diğer her alanda olduğu gibi bu alanda da “kadınlar vardır!” diyor. Kadınların görünürlüğünün az olmasının bir sebebi de başarılarının dile gelmemesidir. Mesela dünyanın ilk bilgisayar programcısı bir kadın, Ada Lovelace, Wi-fi teknolojisinin mucidi de bir kadın, Hedy Lamarr. Bilişim tarihinde önemli rol oynayan sadece bu iki kadın değil.

İşte o kadınlar ;

DÜNYANIN İLK BİLGİSAYAR PROGRAMCISI ADA LOVELACE KİMDİR?

Ada Lovelace olarak tanınan ancak gerçek adı Augusta Ada Byron olan 1815 doğumlu 19. yy‘da yaptığı şeyler ile tarihteki ilk kadın bilgisayar programcısı olarak kabul ediliyor. Ada,17 yaşındayken, mekanik bir hesap makinesi tasarlamış olan Cambridge Üniversitesi matematik profesörlerinden Charles Babbage ile tanıştı. Gençliğinde İngiliz matematikçi olan Charles Babbage ile bir ilişkisi ve arkadaşlığı olması sebebiyle 1842-1843 yılları arasında Babbage’ın Analitik Motor üzerine çalıştılar ve İtalyan Ordu Mühendisi Luigi Menabrea‘nın bu motor üzerine makalesini ayrıntılı notlar ile çevirdi. Ada, makinenin belli ve sonlu sayıda adımdan oluşan bir plan kullanarak Bernoulli sayılarını nasıl hesaplayabileceğini tarif ediyordu. İşte bu notlar, tarihteki ilk bilgisayar algoritması ve ilk bilgisayar programı olarak kabul edilmiştir.

Grace Murray Hopper

Harvard Mark I bilgisayarının ilk programcılarındandır, bilgisayar programlama dilleri için ilk derleyiciyi Grace Murray Hopper geliştirmiştir.

1943 yılında ABD donanmasına katılan Grace, Mark I, Mark II ve Mark III bilgisayarları üzerinde geliştirdiği programlardan ötürü donanma nişanı ile ödüllendirilmiş, koramiral olmuştur.

Dr. Grace Murray Hopper bilgisayar hatası yani böcek denilen (“bug”, “debugging”, vs.) terimini de günümüze aktaran başarılı kadın programcısıdır.

Hedy Lamar

Hedy Lamar ,günümüzün Wi-fi, GPS teknolojilerinin gelişmesini sağlayan icadı ile tarihteki başarılı kadın mucidi yerini almıştır. Elbette ki bilişime katkısı sadece Wi-fi, GPS teknolojileri olarak değil aynı zamanda da rafik lambalarını ve sandozu da geliştirmeye yardımcı olmuştur.

ENIAC Nedir?

ENIAC, elektrikle çalışan ve elektronik veri işleme kapasitesine sahip ilk bilgisayardır. Askeri amaçlarla yapılmış olan ve hesap makinesi işlevini taşıyan ENIAC ,O günlerde 60 saniye yol alan bir topun rotasının hesaplanması için, yaklaşık 20 saatlik çalışma gerekiyordu ancak ENIAC bu hesaplama süresini 15 saniyeye indirdi. ENIAC yaklaşık 167 m² bir alana sığan ve ağırlığı 30 ton olan devasa bir bilgisayardı. ENIAC’ın bu başarısı tabii ki 6 kadın matematikçi sayesindeydi (Anita Borg, Danese Cooper, Laura Thomson, Marissa Mayer, Carol Shaw, Carla Meninsky,Jean E. Sammet…) ve bu 30 tonluk devasa makineyi elle takılıp çıkarılan fişler, kablolar ve kumanda edilen düğmelerle programladılar.

ENIAC‘ı programlayan 6 kadından bahsetmemek olmaz.

ENIAC’ı Programlayan O Muhteşem 6 Kadın:

      1)Kathleen McNulty

      2)Mauchly Antonelli

      3)Jean Jennings Bartik

      4)Frances Snyder Holber

      5)Marlyn Wescoff Meltzer

      6)Frances Bilas Spence

Daha fazla bahsedecek onlarca kadın yazılımcı ve öyküsü var. Sonuç olarak, kim demiş kadından yazılımcı olmaz şüphesiz ki Tarih, bize bunun tam tersini gösteriyor. Her bir kadın başarı hikayesidir, her kadın bir şeyi istediğinde yapabilir! Daha başarılı daha güzel daha huzurlu günlere!

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun!

Ne Düşünüyorsun?
  • 43
    harika_
    Harika!
  • 2
    g_zel_
    Güzel!
  • 0
    haval_
    Havalı!
  • 0
    e_lenceli_
    Eğlenceli!
  • 1
    _zg_n_m_
    Üzgünüm!
  • 1
    sevmedim_
    Sevmedim!

Student | Computer Programmer | Author

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (4)

  1. Mart 8, 2021

    Gerçekten güzel bir yazı. Bu bilgileri önceden okumuştum. Belki toplumca öğrenmemiz lazım bunların önemini. 👍👍

  2. Mart 9, 2021

    Harika yazı Feyza. Devamını bekliyoruz ^^ :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir