1. Anasayfa
  2. Programlama
Trendlerdeki Yazı

Node.js Nedir, Avantajları Nelerdir?

Node.js Nedir, Avantajları Nelerdir?
0

Node.js Nedir, Node.js avantajları nelerdir gelin hep birlikte bu yazımda node.js hakkında öğrenmemiz gerekenleri öğrenip bilgisayarımıza node.js kuralım. Daha sonra ise yazımın devamında sizlerle ilk node.js uygulamalarımı paylaşacağım.

Node.js Nedir?

Node.js, 2009 yılında Joyent tarafından geliştirilmeye başlanmıştır.

Node.js için açık kaynaklı, sunucu tarafında çalışan ve web uygulamaları için geliştirilmiş olan bir çalıştırma ortamı diyebiliriz. Node.js uygulamaları genelde istemci tarafı betik dili olan JavaScript kullanılarak geliştirilmektedir. Javascript temelli olduğu için çok dinamik ve hızlı bir yapıya sahiptir.

Node.js Chrome V8 JavaScript motoru üzerine inşa edilmiş bir JavaScript yürütme platformudur.  Node.js sayesinde artık JavaScript kodlarını sadece tarayıcılar üzerinde değil her yerde çalıştırılabiliyoruz. Yani node.js paketini bilgisayarımıza indirip kurulum yaptığımızda javascript kodlarını bilgisayar üzerinde de çalıştırabiliyoruz.

Asenkron programlama modeline sahip olan Node.js istekleri teker teker yapmak yerine paralel olarak yapar. İstekleri bittiğinde ise Node’u “geri ararlar” (callback). Bu sayede anlık olarak çok fazla sayıda istek hızlı bir şekilde işlenebilmektedir. Özetleyecek olursak, normalde yaptığımız işlemler veya istekler bir sunucuya gider ve gittiği zaman bir sıraya alınır daha sonra işlemler sırayla yerine getirilir Ama node.js asenkron programlama modeline sahip olduğu için işlem ardı ardına gelir ve işlem bittiğinde sonuç gönderilir. Bu vesileyle işlemlerimiz daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilir.

Node.js Avantajları Nedir?

Node.js neden bu kadar popüler, neden bu kadar fazla kullanılıyor? Sorularının cevabını aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.

  • İnternet tarayıcılarına bağlı kalmadan her yerde çalışabilir.
  • Bir yazılımın hem front-end (önyüz) hem de back-end (arkayüz) kodlarını aynı dilde yazabilmemizi sağlayan en kolay yoldur.
  • Node.js’in en büyük avantajlarından bir tanesi ise modüler yapıya sahip olması ve bu modüler yapıyı destekleyen NPM (Nodejs Package Manager) paket yönetim sisteminin olmasıdır. NPM içerisinde Node.js projelerinde kullanabilmek için modüller bulundurur. NPM içerisinden küçük büyük istediğiniz modülleri karıştırıp kullanabilirsiniz.

Node.js Nasıl Kurulur?

Node.js uygulamaları geliştirebilmemiz için ilk yapmamız gereken bilgisayarımıza node.js kurulumu yapmaktır.

Sırayla node.js kurulumunu sizler için anlatıyor olacağım.

1- Buraya tıklayarak node.js internet sitesinden işletim sistemimiz için uygun olan en son sürüm node.js’i bilgisiyarımıza indiriyoruz.

2- Bilgisayarımıza indirdiğimiz node.js yükleyicisini çalıştıralım.

3- Bu adımdan sonra lisans sözleşmesini kabul edin. Lisans sözleşmesini okuyup kabul ettikten sonra Node.js’in nereye kurulacağını seçebilirsiniz varsayılan olarak kalabilir.

4- Node.js kurulumunu yaparken aynı zamanda NPM yani paket yönetim sistemi de kurulacak. Aşağıdaki görseldeki gibi işaretli olduğundan emin olun ve next seçeneğine tıklayıp kurulumu başlatabilirsiniz.

5- Node.js ve NPM’in kurulumunun başarılı bir şekilde yapılıp yapılmadığını kontrol edelim. Komut istemini açarak önce  node –version daha sonra da npm –version yazarak bilgisayarımıza kurulu olan node.js ve npm’in versiyonunu görüntüleyebiliriz.

 

 

Ne Düşünüyorsun?
  • 25
    harika_
    Harika!
  • 1
    g_zel_
    Güzel!
  • 0
    haval_
    Havalı!
  • 0
    e_lenceli_
    Eğlenceli!
  • 0
    _zg_n_m_
    Üzgünüm!
  • 0
    sevmedim_
    Sevmedim!

Her zaman yeni bir şeyler öğrenmek isteyen, işleri hep nasıl daha iyi yapabileceğini düşünen ve bu konuda ilginç fikirleri olan hayalperest bir front-end developer.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir