Wordpress Nedir, Nasıl Kurulur?
0

Gerek topluluğumuzda gerekse instagram sayfamızda wordpress ile ilgili oldukça fazla soru alıyoruz. Wordpress Nedir? Nasıl Kurabilirim? gibi. Bu yüzden böyle bir yazı hazırlamak istedim. Sizlere hem wordpress‘in ne olduğunu hem de nasıl kurabileceğinizi göstereceğim.

 

Wordpress Nedir?

WordPress, GPL lisanslı, PHP ve MySQL kullanılarak yazılmış bir içerik yönetim sistemidir. Hiçbir kodlama bilginiz olmasa bile wordpress ile istediğiniz içeriği üretebilir, internet ortamında yayınlayabilir ve yönetebilirsiniz.

Şu anda 60 milyonun üzerinde sitede wordpress alt yapısı kullanılıyor. Bu sayısı ise şu ana kadar tüm dünyada açılmış olan sitelerin yaklaşık olarak %23’den fazlasına tekabül ediyor. Tüm dünya ülkelerinde wordpress kullanım oranlarına bakıldığında ise Türkiye 9. sırada yer alıyor. Yaklaşık olarak değerimiz ise %0,7. Yani Türkiye’de şu anda 420.000‘den fazla wordpress altyapısı kullanan site mevcut.

Bu bağlantıdan, canlı bir şekilde wordpress ile yazılan yazı, yorum ve beğenileri görüntüleyebilirsiniz.

 

 

Wordpress.com ile Wordpress.org Arasındaki Fark Nedir?

WordPress.Com ve WordPress.Org aynı geliştirici ve açık kaynak kodlu alt yapıyı kullanan fakat aralarında bazı farklar bulunan, oldukça büyük bir topluluğa sahip WordPress blog servisleridir.

Çok uzatmadan bu konuya kısaca değinmek istiyorum. Wordpress.com ile Wordpress.org arasındaki en temel fark, Wordpress.com kurulum, sunucu,  alan adı, güncelleme, yedekleme, güvenlik (SSL Standart) gibi unsurları Automattic tarafından yönetilen tamamen ücretsiz bir blog servisidir. Wordpress.com üzerinden çok kolay ve ücretsiz bir şekilde web sitenizi açabilir ve yüzlerce ücretsiz temalardan birini seçip kullanabilirsiniz. Hosting ve Domain ücretsiz olarak sağlandığını belirtmiştik. Eğer wordpress.com üzerinden site açacak olursanız temel olarak alan adınız ” alanadi.wordpress.com şeklinde olacaktır.

WordPress.org ücretsiz bir blog yazılımı olan WordPress’e ev sahipliği eder. Bu sitede WordPress yazılımı, eklentiler, temalar, dökümanlar, haberler ve yardım forumları bulunur. Yazılım ücretsiz olmasına karşın sunucu (Hosting) ve alan adına (Domain) ihtiyaç duyacağı için kısmen ücretli bir servis de denilebilir. Fakat kullanıcıya tam düzenleme olanağı vererek tema, eklenti, php ve css kodlarında ihtiyaç duyulan her türlü değişikliğin yapılabilinmesine olanak sağlar. Bu noktada, ücretsiz WordPress.Com sisteminden daha profesyonel fakat daha fazla uzmanlık isteyen siteler oluşturulabilir.

 

Wordpress Nasıl Kurulur?

 

Wordpress’in ne olduğundan bahsettim. Şimdi de birlikte wordpress kurulumu yapalım. Tabi kurulama geçmeden önce şunu söylemek istiyorum. Bu yapacağımız kurulum yukarıda bahsettiğim wordpress.org kurulumudur. Yani bir alan adınızın (domain) ve sunucunuzun (hosting) olması gerekiyor.

Wordpress Kurulum Aşamaları

 

1- Wordpress.org adresinden wordpress’in en son sürümünü indirin.

 

 

2- İndirdiğiniz dosyayı masaüstüne çıkartın. Ve FTP programı ile wordpress klasörü içindeki tüm dosyaları sunucunuza yükleyin.

 

Görsele tıklayarak orijinal boyutta görüntüleyebilirsiniz.

 

3- Evet buraya kadar işlemleri doğru yaptıysanız wordpress dosyaları sunucunuza kuruldu şimdi kurulumu tamamlayalım.

 

 

4- Sunucunuza ait kontrol paneline gidip bir veritabanı oluşturmalısınız.

 

 

5- Bütün izinleri verelim ve bir sonraki adıma geçelim.

 

 

6-  Şimdi ise veritabanına giriş yapmalıyız.

 

 

7- Buraya kadar her şeyi doğru yaptıysanız artık kurulumu başlatabilirsiniz.

 

 

8- Kurulumu başarıyla tamamladıysanız, artık her şey hazır. Wordpress yönetim paneline girip istediğiniz temayı seçip gerekli düzenlemeleri yapıp web sitenizi yayınlayabilirsiniz.

 

 

9- Final!

 

 

 

 

Evet, sizlere bu yazımda wordpress’in ne olduğundan ve nasıl kurulduğundan bahsettim. Yapamadığınız, sorun yaşadığınız yerleri yorumda sorabilirsiniz.

☕ Yazılarımı beğeniyorsanız ve daha fazlası için destek olmak isterseniz buradan bana kahve ısmarlayabilirsiniz.

Teşekkürler. 

Ne Düşünüyorsun?
  • 0
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_
    Güzel!
  • 0
    haval_
    Havalı!
  • 0
    e_lenceli_
    Eğlenceli!
  • 0
    _zg_n_m_
    Üzgünüm!
  • 0
    sevmedim_
    Sevmedim!

Her zaman yeni bir şeyler öğrenmek isteyen, işleri hep nasıl daha iyi yapabileceğini düşünen ve bu konuda ilginç fikirleri olan hayalperest bir front-end developer.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir