1. Anasayfa
  2. Programlama
Trendlerdeki Yazı

Hangi Programlama Dilini Öğrenmeliyim?

Hangi Programlama Dilini Öğrenmeliyim?
2

Yazılımcı olmak isteyenlerin başlarda aklına en çok takılan sorular genelde hangi programlama dilini öğrenmeliyim ve öğrenmeye hangi programlama dilinden başlamalıyım oluyor. Bu yazımda aslında sizlere gidin şu programlama dilini öğrenin gibisinden bir öneri yapmayacağım bunu baştan söyleyeyim. Size bu yazımda seçtiğiniz alana ve hedeflerinize göre hangi programlama dillerini öğrenebileceğinizi göstereceğim. Yani karar sizin olacak.

Programlama Öğrenmeye Hangi Dilden Başlamalıyım?

Programlamaya başlayacağınız ilk önemlidir. En doğrusu da hangi dili seçtiğinizden çok size en uygun dili seçmek olacaktır. Bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Programlama dili seçmeden önce  yazılımın hangi alanlarında çalışmak istiyorsunuz bunu belirlemeniz ve seçtiğiniz alana uygun olan programlama dilini seçip kendinize bir yol haritası çıkartmalısınız. Örneğin, front-end developer (ön yüz geliştiricisi) olmak istiyorsanız HTML, CSS ve Javascript öğrenerek işe başlayabilirsiniz. Daha detaylı yol haritası örneği için, Front-end Developer Olma Yol Haritası yazımı inceleyebilirsiniz.

Hangi Alan Hangi Programlama Dili

Hangi programlama dilini seçmen konusunda sana yardımcı olabilmek için yazılımın alanlarını ve hangi programlama dillerini kullanabileceğini göstereceğim.

Öğrenmesi kolay ve geleceği olan bir dil arıyorsan,

Henüz kendine bir alan seçmediysen ve öğrenmesi kolay geleceği olan bir dil arıyorsan Python programlama dilini öğrenerek işe başlayabilirsin. Bu tamamen benim tercihim C veya C# öğrenerek de başlayabilirsiniz tercih meselesi tabii ki. Ben programlama yolculuğuma python ile başlamıştım ve gerçekten diğer dillere göre kod yazımı daha temiz ve anlaşılır olduğu için Python öneriyorum.

Neden Python?

  • Python öğrenmesi gerçekten çok zor değildir ve kod yazımı (syntax) keyiflidir.
  • Python programlama dilini web geliştirmeden, oyun programlaya kadar birçok projede kullanılabilmektedir.
  • Python’ın en çok kullanıldığı alan yapay zeka, veri bilimi veya veri madenciliğidir.

Web alanında kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan,

Web geliştirme alanını Front-end ve Back-end olmak üzere 2 alana ayırıyoruz. 2 alanı kısaca özetleyecek olursam, Front-end bir web sitesinin ön yüzüdür yani daha çok tasarım kısmıdır. Back-end ise web sitesinin tamamen arka yüzü yani arkada gerçekleşen işlemlerdir. Front-end ve Back-end alanlarıyla ilgili daha detaylı bilgiye bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Eğer front-end developer olmak istiyorsan,

HTML, CSS ve Javascript… 

Back-end Developer olmak istiyorsan,

C#, Java, PHP… programlama dillerinden birisini seçerek öğrenmeye başlayabilirsiniz.

Her iki alan için de paylaştığımız detaylı yol haritasını inceleyebilirsiniz.

Mobil uygulama yapmak istiyorum diyorsan,

Mobil uygulamalar ilgini çekiyorsa ve kendi mobil uygulamanı yapmak istiyorsan,

Java, Kotlin, Swift… programlama dillerinden birisini seçerek öğrenmeye başlayabilirsiniz. Seçeceğiniz programlama dili hangi işletim sistemi için uygulama geliştireceğinize de bağlıdır. Örneğin, Swift programlama dili iOS işletim sistemi için kullanılmaktadır.

Yapay zeka ilgimi çekiyor bu alanda kariyer yapmak istiyorum diyorsan,

Python, C++ … programlama dillerinden birisini seçerek öğrenmeye başlayabilir daha sonrasında yapay zeka çalışmaları yapabilirsiniz. Yapay zeka başlı başına bir dünya yapay zeka hakkında  bilgi edinmek istiyorsanız Yapay Zeka Temelleri adlı yazımızı okumanızı öneririm.

Ben oyun geliştirmek istiyorum diyorsan,

Eğer oyun oynamak sana zevk veriyorsa ve kendi oyununu yapmak istiyorsan C#, C++ dillerinden birini seçerek öğrenmeye başlayabilirsin.

Oyun geliştirmede sadece programlama dili değil oyun motoru da öğrenmeniz gerekiyor. Ve oyun motorlarının kullandığı programlama dilini bilmeniz gerekiyor. Örneğin, unity oyun motoru kullanarak oyun geliştirebilirsiniz. Unity oyun motoru ile oyun geliştirmek için ise C# programlama dilini bilmeniz gerekmektedir.

Günümüzde en çok tercih edilen 5 alan için hangi programlama dilinden başlayacağınız konusunda az çok fikir sahibi olabilmeniz için görüşlerimi ve bildiklerimi sizlerle paylaştım. Bundan sonrasında ise karar tamamen sizin seçtiğiniz alana göre programlama dillerini öğrenmeye başlayıp projeler geliştirebilirsiniz.

Aklınıza takılan sorular varsa yazılım topluluğumuza katılarak bizlerle sohbet edebilir ortak proje geliştirebilir ve yardım alabilirsiniz.

Herkese iyi çalışmalar ve başarılar dilerim! 

☕ Yazılarımı beğeniyorsanız ve daha fazlası için destek olmak isterseniz buradan bana kahve ısmarlayabilirsiniz.

Teşekkürler. 

 

Ne Düşünüyorsun?
  • 28
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_
    Güzel!
  • 0
    haval_
    Havalı!
  • 0
    e_lenceli_
    Eğlenceli!
  • 0
    _zg_n_m_
    Üzgünüm!
  • 0
    sevmedim_
    Sevmedim!

Her zaman yeni bir şeyler öğrenmek isteyen, işleri hep nasıl daha iyi yapabileceğini düşünen ve bu konuda ilginç fikirleri olan hayalperest bir front-end developer.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. Nisan 12, 2021

    Başlangıç Yapacaklar İçin Güzel, Yeterli Bir Yazı. Kolay Gele.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir