1. Anasayfa
  2. Programlama
Trendlerdeki Yazı

Yazılımcı Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı? 2024 Güncel

Yazılımcı Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı? 2024 Güncel
19

Yazılımcı olmak isteyen öğrenciler, tercih döneminde hangi bölümü seçeceklerine karar vermekte zorlanabiliyorlar. Bu yüzden, yazılımcı olmanız için okuyabileceğiniz bölümleri tanıtmak istiyorum.                                                

Yazılımcı olmayı hedeflediniz ama üniversiteyi hangi bölüm olarak okuyacaksınız bilmiyorsunuz veya kafanız mı karışıyor? Korkmayın bu kafa karışıklılığını gidermek için sizlere yazılımcı olabileceğiniz bölümleri derledim.

Öncelikle belirtmek isterim ki, gerçekten yazılımcı olmak için illa aşağıdaki bölümleri okumalısınız diye bir şey söylemiyorum. Diş hekimliği okuyup yazılıma ilgisi olanlar bile çalışarak yazılım öğrenebiliyor. Yani yazılımcı olmak için kesinlikle aşağıdaki bölümleri okumalısınız diye bir kural yok. Çalışarak siz de bir yazılımcı olabilirsiniz.

Şimdi, yazılımcı olabileceğiniz bölümleri sıralayalım:

 

1) Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar Mühendisliği donanım ve yazılım alanında karşılaşılan algoritmik süreçlerin uygulamalarını içeren bir mühendislik dalıdır. Bilgisayar Mühendisliği, donanım ve yazılım alanında karşılaşılan algoritmik süreçlerin uygulamalarını içeren bir mühendislik dalıdır. Temel dersler, teori, programlama, bilgisayar organizasyonu, sayısal tasarım, nümerik analiz, algoritmalar ve veri yapıları gibi konuları kapsar. Bilgisayar mühendisliği okuyan biri için çalışma olanakları oldukça fazladır.

Bilgisayar mühendisliği mezunu sadece yazılım yapar mantığı tamamen yanlıştır.

Yazılım, teknoloji olan her alanda birçok pozisyon bilgisayar mühendisliği için mevcut. Bir teknoloji firmasında (IBM, Oracle Microsoft gibi)  satış danışmanı olarak, Yazılım projelerinde iş analisti olarak, yazılım firmalarında, bankalarda yazılım geliştirici, danışmanlık firmalarında danışman olarak da bilgisayar mühendisleri çalışabilmektedirler.

Bilgisayar Mühendisliği, donanım ve yazılım alanında karşılaşılan algoritmik süreçlerin uygulamalarını içeren bir mühendislik dalıdır. Temel dersler, teori, programlama, bilgisayar organizasyonu, sayısal tasarım, nümerik analiz, algoritmalar ve veri yapıları gibi konuları kapsar. Bilgisayar mühendisliği okuyan biri için çalışma olanakları oldukça fazladır.

2) Yazılım Mühendisliği

Yazılım mühendisliği, yazılımlarla ilgili bir bilim dalıdır. Yazılım mühendisleri, kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda yazılımın gereksinimlerini, tasarımını ve yapısını inceler ya da programlama dillerini kullanarak yazılım oluştururlar. Yazılım mühendisleri, bilgisayar mühendislerinin çalıştığı alanlarda da çalışabilirler.

Bilgisayar Mühendisliği ile Yazılım Mühendisliği Arasındaki Fark Nedir?

Bilgisayar mühendisliğinde, yazılım mühendisliğine ek olarak işin içine donanım da girer. Bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliğine göre daha kapsamlı bir bölümdür. Yazılım mühendisliği ise bilgisayar mühendisliğinden türemiş sadece yazılım odaklı derslerin olduğu bir alandır.

Daha detaylı olarak:

Bilgisayar Mühendisliği ile Yazılım Mühendisliği Arasındaki Farklar  yazımıza tıklayarak ulaşabilirsiniz.

3) Mekatronik Mühendisliği

Mekatronik mühendisliğinde yazılım amaç değil araçtır. Bu alanda, akıllı makinelerin, ergonomik ve faydalı ürünlerin tasarlanarak üretilmesi için Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliğinin bir birleşimi olarak çalışılır.

4) Yönetim Bilişim Sistemleri

Yönetim Bilişim Sistemleri, insan, teknoloji, sistem teorisi ve bilgi yönetimi alanlarını bir araya getiren akademik bir alandır. Bilişim alanındaki gelişmelerin işletme bilimine kattığı yeniliklerle çok daha etkin ve verimli karar verme süreçleri oluşmuştur. Yönetim bilişim sistemleri mezunları, çeşitli pozisyonlarda görev yapabilirler.

Ayrıca, bilişim sistemlerinin yönetimi de başlı başına bir yönetim konusu haline gelmiştir. Yönetim bilişim sistemlerini ilgilendiren konular, bu iki alanın etkileşimi ile ortaya çıkmıştır. Yönetimin ve bilişimin hayatın hemen her alanını kapsadığını göz önünde bulundurursak, yönetim bilişim sistemleri bölümünün çok geniş uygulama alanlarının bulunduğu görülecektir.

Yönetim Bilişim Sistemleri Mezunları:

• Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı,
• Programcı,
• Veri Tabanı Uzmanı,
• Sistem Analisti ve Tasarımcısı,
• Veri Tabanı Analisti,
• SEO Uzmanı,
• Network Uzmanı,
• Ağ Sistemleri Yöneticiliği,
• Veri Bilimci (Veri Analisti)
• IT Uzman vb. gibi unvanlarda görev yaparlar.

5) Bilgisayar Programcılığı

Bilgisayar Programcılığı bölümü, 2 yıllık bir ön lisans programıdır. Genellikle Bilgisayar Mühendisliği veya Yazılım Mühendisliği bölümü için yeterli puan alamayan öğrenciler tarafından tercih edilir. Öğrenciler, bu bölümde hem yazılım öğrenip kendilerini geliştirebilir hem de istedikleri takdirde Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile mühendislik veya diğer lisans bölümlerine geçiş yapabilirler.

Son olarak, yazılımcı olmak için sadece belirli bölümleri okumanız gerekmediğini unutmamalısınız. Hangi bölümü okursanız okuyun, ilgi duyduğunuz alanda dijital kaynakları kullanarak bireysel olarak kendinizi geliştirebilir ve yazılım öğrenebilirsiniz.

Umarım tercih yapacak öğrencilere yardımcı olabilecek bir rehber olmuştur. Eğer yazılarımı beğeniyorsanız ve daha fazlası için destek olmak isterseniz, bana kahve ısmarlayabilirsiniz.

☕ Yazılarımı beğeniyorsanız ve daha fazlası için destek olmak isterseniz buradan bana kahve ısmarlayabilirsiniz.

Teşekkürler. 

Ne Düşünüyorsun?
  • 180
    harika_
    Harika!
  • 54
    g_zel_
    Güzel!
  • 38
    haval_
    Havalı!
  • 14
    e_lenceli_
    Eğlenceli!
  • 24
    _zg_n_m_
    Üzgünüm!
  • 58
    sevmedim_
    Sevmedim!

Her zaman yeni bir şeyler öğrenmek isteyen, işleri hep nasıl daha iyi yapabileceğini düşünen ve bu konuda ilginç fikirleri olan hayalperest bir front-end developer.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (19)

Popüler Yorumlar
  1. Bilgisayar programcılığı okuyorum yazılıma ilk olarak algoritmayı kavradıktan sonra mobil uygulama için(Android ios) Java öğrenin.Web ve masaüstü geliştiricisi olmak için c# ve c++ dan başlayın. Web sitesi için html +css +javascript veya php öğrenin. Ne yapın edin Bi yerden başlayın Asla pes etmeyin

  2. Şubat 2, 2020

    Ben diş hekimliği okuyorum. Zaman ayırabilirsem yazılım üstüne çalışıyorum( python öğreniyorum). Bu engel değil ama mühendislik diploması falan olmaz. Belki sertifika alabilirsin.

Yapılan Yorumlar
  1. Mesela diş hekimliği okuyan biri sadece beğendiği bir meslek olduğu için yazılım mühendisliği okuyabilir mi?

  2. Şubat 2, 2020

    Ben diş hekimliği okuyorum. Zaman ayırabilirsem yazılım üstüne çalışıyorum( python öğreniyorum). Bu engel değil ama mühendislik diploması falan olmaz. Belki sertifika alabilirsin.

  3. Bilgisayar programcılığı okuyorum yazılıma ilk olarak algoritmayı kavradıktan sonra mobil uygulama için(Android ios) Java öğrenin.Web ve masaüstü geliştiricisi olmak için c# ve c++ dan başlayın. Web sitesi için html +css +javascript veya php öğrenin. Ne yapın edin Bi yerden başlayın Asla pes etmeyin

  4. Dijital oyun tasarımı bölümü oyun yazılımı hakkında eğitim veriyor ve oyun yazılımcısı olabiliyorsunuz.

  5. Bende bilgisayar mühendisliği okumak istiyorum bu bölüm sayısala giriyor demi ve puanları nasıl çok zor oluyormu şimdiden teşekkürler

    • Selam, Bünyamin. Evet, bilgisayar ve yazılım mühendisliği gibi mühendislik bölümleri sayısala giriyor. Mühendislik barajı 300.000’den başlıyor üniversiteden üniversiteye değişiyor. İstekli olduktan sonra bence zoru başarmak sana düşüyor her şeyden en önemlisi bu bölümü, bu işi ne kadar istiyorsun asıl önemli olan bu. Başarılar :) Daha başka soruların varsa bana her zaman ulaşabilirsin

  6. Eylül 15, 2021

    Merhaba ben yazilim okumak istiyorum ama nerden baslicam ,hic bir bilgim yok yazilimla ilgili bide universite okumak sartmi?

  7. Benim matematik dersim kotu sizce ne yapabilirim ben yazilimci olmak istiyom

  8. Kasım 4, 2021

    Hala klasik mantıktan kurtulamadık. Yazılım yapmak için matematik zekanızın gelişmiş olması lazım. Bunun için de matematik eğitimi almalısınız. Dünyada en iyi yazılımcılar matematikçilerden çıkar. Hindistan ve İsrail matematik eğitimine önem verdiği için bol miktarda yazılımcı yetiştirebiliyor.

  9. Front-end developer olmak için hangi bölüm okunmalı ve html-css-js yetermi

    • Merhaba, Enes. Özellikle front-end developer olmak için okuyacağın bir bölüm yok bu makaledeki bölümlerden birini okuyarak kendini yazılımın front-end alanında geliştirerek uzmanlaşabilirsin. HTML, CSS ve Javascript front-end geliştirmenin yapı taşlarıdır bunları öğrenerek işe başlayabilirsin devamı için front-end roadmap >> https://roadmap.sh/frontend inceleyebilirsin. Başarılar!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir