1. Anasayfa
  2. Programlama
Trendlerdeki Yazı

Yazılım Nedir, Nasıl Yazılımcı Olunur?

Yazılım Nedir, Nasıl Yazılımcı Olunur?
0

Yazılımcı olmak istiyorsunuz ama nereden ve nasıl başlayacağınız hakkında hiçbir fikriniz yok. İşte sizlere bu yazımda en temelden başlayarak, Yazılım nedir, Yazılımcı Nedir? Yazılımcı Ne iş yapar? Yazılımcı nasıl olunur? Hangi alanı seçmelisiniz? Uzun araştırmalar sonucu elde ettiğim  bilgilere ve tecrübelere dayanarak bütün bu soruları sizlere kendimce sizlere cevaplamış olacağım.                

Bir Yazılımcı Ne Yapar?

Nasıl yazılımcı olunacağına bakmadan önce, bir yazılımcının ne yaptığını tam olarak anladığınızdan emin olmam gerekiyor. Bir programcı, bir bilgisayara veya başka bir cihaza ne yapması gerektiğini söyleyen kod yazan kişidir.

Bir yazılım geliştiricisi, bir konsept veya tasarım alır ve bilgisayara bu konsepti nasıl uygulayacaklarını söyleyen kodu yazarlar. Bir web geliştiricisi ise, önerilen bir web sitesi tasarımı alır ve gerekli kodu yazarak oluşturur. Çoğu durumda, bir bilgisayar programcısı başkasının tasarım parametrelerine dayanarak bir şey inşa ediyor ya da yaratıyor. Ancak, bazı programcılar ise kendi programlarını tasarlar, bu yüzden girişimci bir insan iseniz bu her zaman bir seçenektir.

Öncelikle, özellikle öğrenciler için bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Çoğu lise öğrencisinin özellikle üniversite sınavına girmek üzere olanların yani bir seçim yapacak olanların kafasında bir sürü soru işareti var bu soruların hepsini ben de sordum çoğunun cevabını sonradan öğrendim bu yüzden siz benim yaşadığım sıkıntıları yaşamayın diye uzun araştırmalarımın sonucunda cevap bulduğum sorularımı sizlerle paylaşacağım.

Yazılımcı Olmak İçin Hangi Bölüm Okumalıyız?

Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Yapay Zeka Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sistemleri, Bilgisayar Programcılığı…

İyi bir yazılımcı olmak için yukarıda yazdığım bölümler veya ilgili başka bölümler hangisini okuduğunuzun bir önemi yok. Sizin isteğinize kalmış bir şey bu. Benim düşüncem yukarıdakilerden hangisini okursanız okuyun siz yine istediğiniz alanda kendinizi geliştirip, istediğiniz alanda yazılımcı olup projeler yapabilirsiniz. Yani demek istediğim herhangi bir bölüm için özel ilginiz yoksa siz sadece kendinize bir sıfat seçiyorsunuz. Diploma. Başka bir şey değil. Bu sefer akıllara başka bir soru geliyor peki ileride iş bulurken diplomamıza, bölümümüze bakmayacaklar mı veya hangi üniversitede okuduğumuza? Şimdi bu sorunun cevabı çalışacağınız yere göre şirketten şirkete değişiklik gösterecektir ama emin olun birçoğu sadece sizin tecrübenize, kendinizi geliştirmenize falan bakıyor bu konuda bir şüpheniz olmasın.

 

Adım Adım Yazılımcı Olmak

Programlama öğrenmek zor yalan söylemeyeceğim. Özellikle yeni başladıysanız ve daha önceden kodlamayla hatta bilgisayarla en ufak bir alakanız yoksa başlarda biraz zorlanacaksınız.

Adım 1: Neden Programlamaya Başlamak İstediğinizi Anlayın

Programcı olmanın ilk ve en önemli adımlarından biri, başlama nedenlerinizi belirlemektir. Cevaplayın ve cevaplarınız tam olarak hangi yolu seçeceğinize karar vermenize yardımcı olacağı için oturun ve aşağıdaki soruları iyi düşünün:

Neden programlamayı öğrenmek istiyorsun?

Öğrendiklerinizle ne yapmayı umuyorsunuz?

Programlamayı öğrenmek konusunda ciddi misin?

Eğer, bu sorulara hiç düşünmeden kendinizce cevap verebiliyorsanız. Adım 1 sizin için tamamlanmıştır. Artık Adım 2’ye geçebilirsin.

 

Adım 2: Hangi Alana Yönelmek İstediğinize Karar Verin

Çeşitli farklı programlama türleri vardır. Programlamayı nasıl öğreneceğinizi bulduğunuzda, iş aramayı düşündüğünüz hangi alanda çalışmak istediğinizi dikkatlice düşünmeniz gerekir. Aşağıda bazı alanlar verilmiştir:

1) Web Geliştiricisi ( PHP, ASP.NET, JAVA EE, DJANGO )

2) Mobil Uygulama Geliştiricisi ( SWIFT, JAVA, C# )

3) Gömülü Sistemler ( C, C++, Assembly ) 

gibi yani sizin bir seçim yapmanız lazım eğer seçim yapamıyorsanız biraz kendinize zaman verip size en uygun alanı seçmelisiniz.

 

Adım 3: Yazılım Öğrenmeye Geçiş Aşaması

Seçtiğiniz alana göre bir programlama dili öğrenmekle işe koyulabilirsiniz. Örneğin. bir Web Geliştiricisi olmak istiyorsanız HTML ve CSS ile işe başlayabilirsiniz sonradan JavaScript vb. ile yola devam edebilirsiniz.

Bu aşamada yapmanız gereken en önemli şey sabırlı olmak. 

 

Adım 4: Başkalarının Kodunu Okuyun

Başarılı bir yazılımcı olmanın bir diğer önemli yönü, diğer insanların kodlarını okumayı öğrenmektir. Bunu GitHub depolarına göz atarak ve belgelere bakarak yapabilirsiniz.

Github’a girerek kodları okuyun, anlamaya çalışın. Bazen belgeler yanlış olabilir. Ancak programın kaynak kodu asla yalan söylemez. Bu kodu okumayı öğrenerek, neler olduğunu ve bir programın nasıl çalıştığını anlayabilirsiniz. (Bu beceri aynı zamanda hata ayıklama konusunda da önemlidir, çünkü kodun hangi parçasının orada olmaması gerektiğini tespit edebilirsiniz.)

Bunu bir hobi haline getirin.

 

Adım 5: Bol Bol Pratik Yap ve Proje Geliştir

Nasıl iyi bir yazılımcı olunur bilmek ister misiniz? Size küçük bir sır vereceğim.

Sen pratik yapmak zorundasın. Çok pratik yapmalısın!

Bu doğru, iyi bir yazılımcı olmanın anahtarı pratiktir. Öğrenmeye başladığınız andan itibaren kod yazma alıştırması yapın. Basit projeler geliştirin. Böylece zamanla geliştiğinizi göreceksiniz.

 

 

BUNLARIN HEPSİ ÇOK İŞ GİBİ GELİYOR, DEĞİL Mİ?

Kısaca cevap verecek olursak, evet zor. Ama gerçekten bu işi severek yapıyorsanız yani gerçekten ilgi duyduğunuz bir alansa bu işe kendinizi adarsanız yapamayacağınız hiçbir şey yok. Oturduğunuz yerden sadece bilgisayarınızı yanına alın ve sayısız kaynak ile öğrenmeye başlayın. Eğitim videoları, kitaplar gibi sınırsız kaynaktan artık istediğinizi öğrenebiliyorsunuz.

 

Belki zorlanacağız ama asla pes etmeyeceğiz. 

 

☕ Yazılarımı beğeniyorsanız ve daha fazlası için destek olmak isterseniz buradan bana kahve ısmarlayabilirsiniz.

Teşekkürler. 

 

Ne Düşünüyorsun?
  • 4
    harika_
    Harika!
  • 3
    g_zel_
    Güzel!
  • 1
    haval_
    Havalı!
  • 1
    e_lenceli_
    Eğlenceli!
  • 1
    _zg_n_m_
    Üzgünüm!
  • 1
    sevmedim_
    Sevmedim!

Her zaman yeni bir şeyler öğrenmek isteyen, işleri hep nasıl daha iyi yapabileceğini düşünen ve bu konuda ilginç fikirleri olan hayalperest bir front-end developer.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir