1. Anasayfa
  2. Programlama

Otomasyon Fikirleri ve Kütüphaneleri

Otomasyon Fikirleri ve Kütüphaneleri
0

Herkese merhabalar,

Bu yazımızda yazılımcı arkadaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik yapabilecekleri bazı otomasyon fikirlerinden ve bu fikirleri hangi programlama dilinin hangi kütüphanelerini kullanarak gerçekleştirebileceğinden bahsedeceğim.

  • Selenium

İlk sırada Selenium yer alıyor. Tarayıcı üzerinde otomasyon işlemleri yapmanızı sağlayan, kullanımı ve öğrenmesi oldukça kolay olan Selenium kütüphanesi Java, Python, Ruby, C#, JavaScript, Perl ve PHP dilleri ile kullanılabiliyor. Bu kütüphaneyi öğrenirken sizlere aynı zamanda temel seviyede html ve css öğrenmenizi tavsiye ediyorum. Daha da etkin bir şekilde kullanmak isterseniz javascript dilini gereksinimleriniz ölçüsünde öğrenin derim.

İşlevini daha iyi kavramak adına;

Selenium ile Yapabileceğiniz Bazı Uygulamalar

● WhatsApp mesaj botu

● Otomatik Instagram beğeni uygulaması

● Yazı tabanlı oyun botu

● Otomatize form doldurma işlemleri

Verilebilecek örneklerin sınırı yok. O yüzden Selenium’un temel işlemlerini öğrendikten sonra artık tamamen iş sizin yaratıcılığınıza kalıyor.

Html, css ve javascript ‘i öğrenmeden de kullanabilirsiniz fakat bir şeyin arkasındaki mantığı öğrenmeniz onlar üzerinde de değişiklikler yapabileceğiniz için sizi daha üretken kılacaktır.

Python Kütüphaneleri

  •  Requests
  • BeautifulSoup

Genelde birlikte kullanılmasından dolayı birlikte verdiğim bu iki kütüphane, web sitelerinden veriler çekmenize olanak sağlıyor. Selenium’da fiziksel işlemleri de gerçekleştirebilirken (butona tıklama, sayfa geçişleri, sürükleme işlemleri) Requests ve Beautiful modüllerinde sadece veri çekme ve işleme işlemlerini gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu iki modülü öğrenmek isterseniz Sinan Erdinç hocamın internetteki paylaşımlarına bakmanızı tavsiye ederim.

Neler yapılabilir?

Farklı sitelerden farklı metinler toparlayıp belli periyotlarla mailinize göndertebilirsiniz. Mesela fiyatının düşmesini beklediğiniz bir ürün vardır ve her seferinde siteye girip fiyat kontrolü yapmak istemeyebilirsiniz. Bahsettiğimiz modülleri kullanarak bu durumu kolaylaştırabilirsiniz.

  • Pynput

Artık web tarafından çıkarak biraz da fare, klavye gibi donanımlarınızı otomatize edebileceğiniz Pynput kütüphanesine göz atalım. Pynput denince aklıma her ne kadar önermememe rağmen oyun bot hileleri geliyor. Siz bilgisayarın başında değilken bir süreliğine karakterinizin belli komutları yerine getirmesini istiyorsanız ve bu durumu sürekli yaşıyorsanız pynput ile kalıcı bir çözüm yakalayabilirsiniz. Farenizin ekranda kaç saniye sonra nerede olup nereye tıklayacağını programlayıp aynı zamanda klavyenizinde hangi aralıklarla hangi tuşa basmasını istediğinizi ayarladıktan sonra keyfinize bakabilirsiniz.

Benim aklıma sadece oyun örneği gelse bile eminim daha farklı senaryoları çözüme kavuşturacak arkadaşlarımız aklına daha özgün fikirler gelecektir.

  • OpenCV

Son olarak OpenCV kütüphanesinden bahsedeceğim. Aslında bu kütüphane doğrudan yazının konusuna hitap etmiyor. Fakat diğer kütüphaneler ile kullanıldığı takdirde belki de işlevlerini %100 ‘e kadar artırıyor.

OpenCV, gerçek zamanlı görüntü işleme kütüphanesidir. OpenCV ile birlikte insan takibi, cisim saptama, plaka okuma gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Konuyu önceki bahsettiğim kütüphaneler ile kesiştirirsek bilgisayar ekranında anlık olarak neler döndüğünü saptayıp ona göre tıklama, sürükleme, kopyalama işlemlerini yapabilirsiniz.

Örneğin kütüphaneyi öğrenmek adına, refleks gerektiren bir oyundaki cismin ekranda göründüğü anda fareye tıklanacağı bir program kodlayabilirsiniz.

İşlevlerini yüzeysel olarak anlattığım kütüphaneleri öğrenmek isterseniz internette istemediğiniz kadar kaynak mevcuttur. Ben sadece sizlere fikir olmasına adına bir derleme yaptım. Umarım beğenmişsinizdir :)

Ne Düşünüyorsun?
  • 1
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_
    Güzel!
  • 0
    haval_
    Havalı!
  • 0
    e_lenceli_
    Eğlenceli!
  • 0
    _zg_n_m_
    Üzgünüm!
  • 0
    sevmedim_
    Sevmedim!
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir