1. Anasayfa
  2. Programlama

Python Nedir, Python İle Neler Yapılabilir?

Python Nedir, Python İle Neler Yapılabilir?
0

Python Nedir?

“Python”, nesne yönelimli, yorumlamalı, birimsel ve etkileşimli yüksek seviyeli bir programlama dilidir. Girintilere dayalı basit söz dizimi, dilin öğrenilmesini ve akılda kalmasını kolaylaştırır. Basit söz dizimine sahip olmasıyla beraber hataların hata ayıklamasını da aynı zamanda kolaylaştırmaktadır. Yazılım ve kodlama işine yeni başlayan kişilerin öncelikle tercih ettiği dil olması uygulanabilirliğinin ve öğrenilmesinin kolay olmasından kaynaklanmaktadır ve günümüzde de kullanan kişi sayısıyla beraber popülaritesini arttırmıştır.

Python İçin Hangi Kod Editörünü Kullanacağız?

Genelde çok sorulan sorulardan birisi de “Python”‘ı destekleyen yazılım geliştirme ortamlarının (IDE) olup olmadığıdır. Belli başlı ve yaygın olarak kullanılan geliştirme ortamları mevcuttur. Şu anda en yaygın olarak kullanılan IDE‘lerden birisi Python IDLE‘dir.

 

 

IDLE, tamamen Python‘da yazılmış bir programdır. Python’a yeni başlayan yazılım geliştiriciler için uygundur ve aynı zamanda da ücretsizdir. Bunun dışında da yeni başlayanlar için “Thonny” yazılım programı da oldukça kullanışlıdır. Hem açık kaynak olması hem de ücretsiz olması kullanıcıların ilgisini çekmektedir.

Kendini orta ve ileri seviyeye getirmiş kullanıcılar için de Visual Studio Code” oldukça kullanışlıdır. Yazdığınız kodların hatalarını eş zamanlı olarak göstermesi ve düzeltme seçeneklerinin bulunması kullanımını cazip hâle getirmiştir.

Python İle Yapabilecekleriniz

Web Geliştirme

Özellikle çoğu kullanıcının Python’ı kullanmasındaki amaç bir web sitesi geliştirmek ve bu web sitesi üstünde çalışmalarını gerçekleştirmektir. Bunun en belirgin nedeni ise Python‘ın sahip olduğu frameworklerin (kütüphanelerin) olmasıdır. En popüler “Python” tabanlı web uygulamalarının örnek vermek gerekirse hepimizin bildiği Spotify,Instagram ve Google uygulamalarıdır.

 

Yapılan araştırmalar neticesinde, en iyi bilinen frameworklerden bazıları Django,Flask,Pyramid olarak belirlenmiştir. “Framework” kullanmamızın aslında en temel sebebi sağladıkları ölçeklenebilirlik ve rahatlıktır. Frameworkler sayesinde bir web sitesinin geliştirilmesi için  sıfırdan başlayıp istenen seviyeye getirebiliriz.

Oyun Geliştirme

Python ile birçok oyun uygulamalarını yaratabiliyorsunuz. İlk defa oyun uygulamasını geliştirmek isteyenlerin başlayabileceği en temel örneklerden birisi de Hangman‘dir. Bu oyunu oluşturmak için Python’un kütüphanelerinden biri olan “Pygame“‘den faydalanabilirsiniz. Kütüphane kullanmadan da yapmak isterseniz classlardan ve fonksiyonlardan faydalanabilir, böylece komut da verebilirsiniz. Bunun dışında ek oyun seçenekleri olarak üç taş oyunu, masa tenisi gibi klasik oyunlar da yaratabilirsiniz. Pygame kullanımının diğer bir avantajı da oyununuza opsiyonel olarak ses ekleyebilirsiniz ya da grafik çizdirme yapabilirsiniz.

Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi

Günümüzde yapay zeka alanına ve makine öğrenimine büyük oranda yöneliş görülmektedir. Bu alanlar, büyük miktarda verinin toplanmasını, bunların analizini ve işlenmesini içerir. Bu analizlerin açık bir şekilde anlaşılması ve işlenmesi için de kolay bir dil olmasından dolayı Python tercih edilir. Ayrıca büyük bir topluluk desteğine sahip olması ve platformdan bağımsız çalışabilmesi, yapay zeka ve makine öğrenimi alanında yapılan projeler için büyük kolaylık sağlamaktadır.

Gömülü Uygulamalar

Gömülü sistemlerin temelini “C” programlama dili oluşturur. Python, aynı zamanda “C”‘yi temel alır yani Gömülü C yazılımı oluşturmak adına Python’dan faydalanılır. Bu, Python’u hesaplayabilen daha küçük cihazlarda daha yüksek seviyeli uygulamalar gerçekleştirmemize yardımcı olur. En iyi bilinen uygulama Raspberry Pi‘dir.

Robotik Uygulamaları

Robotik işletim sistemleri, Python ile uyumludur. Birçok hesaplama kütüphanesini bu programlama dilinde bulabilirsiniz. Yapay zeka, robotik uygulamalarda kullanılan bir alandır ve bundan dolayı da robotik uygulamada Python‘ı kullanmamız beklenmektedir.

Ne Düşünüyorsun?
  • 10
    harika_
    Harika!
  • 1
    g_zel_
    Güzel!
  • 3
    haval_
    Havalı!
  • 0
    e_lenceli_
    Eğlenceli!
  • 0
    _zg_n_m_
    Üzgünüm!
  • 0
    sevmedim_
    Sevmedim!

Electrical-Electronics Engineering Student | Author

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir