1. Anasayfa
  2. Yapay Zeka

Yapay Zeka Ve Eğitim

Yapay Zeka Ve Eğitim
0

Normalde insan zekası gerektiren, görsel algılama, konuşma-tanıma, karar verme ve diller arasında çeviri yapma gibi işleri gerçekleştirebilecek bilgisayar sistemlerin teorisi ve geliştirmesi olarak tanımlanan bizim kendimizi geliştirme, işimizde bize yardımcı olan bir etmen olarak görev almakta olan Yapay Zeka öte yandan Yapay Zeka teknolojilerinin üstel büyümesi, eğitim deneyimleri ve fırsatlarını bambaşka bir seviyeye çıkarmaktadır.

Teknolojik gelişimler sonucunda eğitim sistemi değişime ayak uydurmak zorunda kalmıştır. Çünkü her yeni buluş eğitim sistemine adapte edilmesi gereken yeni bir adımdır.Bu durumu da sağlamak için Yapay Zeka ve internet kullanımı çok önemlidir.

Yapay Zeka Eğitim Alanını Nasıl Etkileyecek?

• Kişiselleştirilmiş Öğrenme Platformu

• Bireyselleştirilmiş Yapay Zekalı Eğitimler

• Kişiselleştirilmiş oyunlar

• Daha keyifli Bir Öğrenme Deneyimi Oluşturmak

Dikkat edildiği gibi üst tarafta yer alan maddeler genellikle kişiselleştirilme üzerinde duruluyor çünkü hem endüstri 4.0 hem de günlük hayatta (Chatbotlar, Sesli Asistan) kullanılan uygulamalarda insanlara özel, kişisel veriler üretilmektedir. Bunun asıl nedeni eğitim dışında bakarsak insanın kendini değerli ve özel hissetme isteği ayrıca her insanın maddi, manevi, kültürel ve tercihi farklılıkları gösterilmektedir. Eğitim özelinde de düşünürsek her insanın anlama kapasitesi ve hayallerinin, gelecekten beklentileri, hobileri gibi değişkenlikler olması her insana özel, kişisel, bir eğitim sistemi olması gerektiğinin göstergesidir. Yapay Zeka da bize bu imkanı machine learning (makine öğrenmesi) sayesinde sağlayacaktır. Bu yapay zekanın eğitiminin geleceğini değiştirme potansiyelinin yalnızca ufak bir parçasıdır.

Gelişmiş Satış Eğitimi için Duygusal Yapay Zekâ

Finlandiya’da bulunan 2018 yılı Ekim ayında Helsinki’deki Haaga-Helida Uygulamalı Bilimler Üniveristesi, satıcıların potansiyel alıcıların duygularını anlamalarını ve bunlara adapte olmalarını için duygusal yapay zeka ve biyometrik teknolojileri fazlasıyla kullanan bir yapay zeka laboratuvarı açtı.Bu laboratuvarda öğrenciler, bilgisayar görüşü teknolojisi kullanan bir yapay zeka yardımıyla satış becerilerini nasıl geliştirdiklerini öğreniyorlar. Bu sistem insanların yüz ifadelerini analiz ediyor ve deneyimledikleri mutluluk, hayal kırıklığı veya şüphe gibi duygularla ilgili isabetli geri bildirimlerde bulunuyor. {1}

Bu tür bir eğitim, müşterilerin düşünce süreçlerine dair değerli bilgiler vermenin yanı sıra öğrencilerle iletişim becerilerini çevrimiçi ve çevrimdışı ortamlarda geliştirmeyi öğretiyor.

Daha Amacına Uygun Bir Eğitim için Vasıf ve Yetkinliklerin Haritalanması

Bu amaca uygun şirketlerin aradığı istihdam için uygun vasıf ve yetkinliklerin gerektiği gerçek zamanlı olarak görmelerini sağlayan bir program üretildi burada ki amaç müfredatların günümüz piyasanın hızla değişen taleplerine ayak uyduracak şekilde dizayn edilmemiş olmasıdır.Sistem HeadAI adlı bir şirketin geliştirdiği, işverenlerin yeni işe aldıkları insanlarda aradıkları vasıf ve yetkinlikleri analiz edebilen, yapay zeka ile çalışan bir araca dayanıyor.Bu teknoloji, iş piyasasının taleplerini bilmeleri için harika bir fırsat yaratıyor,bu da müfredatlarının güncel ve amaca uygun kalmasına neden oluyor.

Sohbet Robotlarının Üniversitede Kullanımı

Sohbet Robotlarının Faydaları;

•Bilimsel Aktivite Katma Değeri

•Bilimin Gelişimi

•Kişiselleştirilmiş Eğitim

•Akıllı Üniversite Kampüsleri

•Daha Verimli Bir Üniversite Yönetimi

Bu faydaları birkaç cümle açıklamak gerekirse;

Bilimsel Aktivite Katma Değeri:

Bu alanda sohbet robotları kullanılma nedeni bilindiği üzere sohbet robotlarıyla birçok belge, döküman ve veri incelemsi yapılabilir bu sayede akademik yazıların doğrunabilirlik alanında incelemelerde kullanılacak.

Bilimin Gelişimi:

Yapay zeka bağımsız hipotezler yaratabilir,bunlar arasındaki bağlantıları keşfedebilir, keşiflerin maliyetini düşürebilir ve bilimsel birçok alanda öngörüler sağlayabilir.

Akıllı Üniveriste Kampüsleri:

Yapay zeka ve IoT(nesnelerin interneti) sayesinde üniveriste içinde her alana hakim olma imkanı sağlayacak olan bu araçlar okul içinde sınıfların kullanımı,bina ısıtması,su koruma,ses ve çevre kirliliği kontrolü, park, güvenlik,alarmlar, kayıtlar ve kimlik doğrulama gibi meseleler çok daha etkili bir şekilde edilmesine ve öğretmen, öğrenci için büyük kolaylıklar sağlayacak.

Daha Verimli Bir Üniveriste Yönetimi:

Yapay zeka üniveriste içinde iç ve dış iletişim kanallarını daha etkin kullanmaya olanak sağlayacak olup yönetim içinde her alanda “ikinci bir göz” olarak görev alacaktır.

Şimdiden birçok şirket bu alanda pazar payı elde edebilmek için faaliyet yürütmektedir.

Sınıfta Robotlar

Dünyada eğitim alanında önde gelen ülkelerden olan Finlandiya’da okullarda Robotlar kullanılmaya başlandı.Bu robot şu an 23 dil de iletişim kurabiliyor ayrıca öğretmenin yaptığı çoğu görevi yerine getirmektedir.

• Güvenli ve Tarafsız Bir Öğrenme Ortamı Sağlama

• Öğrencinin Seviyesine Uygun Sorular Sorar

• Tekrardan Bıkmaz

• Öğrencileri katılıma teşvik eder.

• Öğretmenlere Geri Bildirimde Bulunur.

Bu tip bir eğitim modeli hem öğrenciler hem okullar hem de öğretmenler için inanılmaz kolaylıklar sağlamaktadır.

“Eğitim, dünyayı değiştirmekte kullanabileceğimiz en güçlü silahtır.”

 

 

Kaynaklar

{1} Geleceğimiz ile ilgili bilmeniz gereken 101 Şey

Ne Düşünüyorsun?
  • 0
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_
    Güzel!
  • 0
    haval_
    Havalı!
  • 0
    e_lenceli_
    Eğlenceli!
  • 0
    _zg_n_m_
    Üzgünüm!
  • 0
    sevmedim_
    Sevmedim!

Yıldız teknik üniversitesi matematik mühendisliği bölümü öğrencisiyim. Boş zamanlarımda yapay zeka ile ilgili araştırmalar yapıyorum gelecekte de yapay zeka ile uğraşmayı düşünüyorum.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir