1. Anasayfa
  2. Yapay Zeka

Sohbet Robotu (Chatbot) Nedir?

Sohbet Robotu (Chatbot) Nedir?
0

Chatbot (sohbet robotları), basitlikleri ve kullanışlılıkları sayesinde hızla şirketlerin yapay zeka kullanmaya başlaması için en erişebilir ve popüler yollardan biri haline geliyor çünkü İspanyol teknoloji girişimcisi ve kurucusu (2007’de Google’a satılan bir hizmet olan) Panoramio’nun kurucusu Eduardo Manchòn, gelecekte tüketicilerin şirketlerle sohbet robotları aracılığıyla iletişim kuracaklarına inanıyor zira ona göre bu, konuşma başlatmak form doldurmaktan daha doğal bir süreç.Bu nedenle Chatbotların internet sitelerinde veya mobil uygulamalardan daha popüler olacağını öngörüyor.{1}

Chatbot Nedir?

Sohbet robotları, özünde metin veya ses aracılığıyla karşılıklı konuşma gerçekleştiren bilgisayar programlarıdır. Chatbot teknolojisinin temeli “natural language processing” NLP (doğal dil işleme)teknolojisine dayanıyor, bununla birlikte, aynı teknoloji ses tanıma tabanlı Google Now, Apple Siri ya da Microsoft Cortana gibi sanal asistanların yazılımlarında da bulunuyor. 2 tür sohbet robotu teknolojisi bulunuyor.İlki basit, önceden tanımlanmış kurallarla, ikincisi ise yapay zekâyla çalışıyor.

Sohbet Robotu (ChatBot) Önemi

Sohbet robotları her teknolojik şey gibi temel amacı insanlara yardımcı olmaktır bunu yaparken de sıradan dediğimiz yani belli üst düzey beceri gerektirmeyen mesleklerin yerine geçmesi ve bunları insanlara oranla daha hızlı ve etkili, doğru yapması yüzünden çok önemlidir.Ayrıca insanlara yardımcı olan sohbet robotları eğitim,teknoloji,pazarlama gibi alanlarda insanların seçim yapmasını ve bu seçimin sonucunun daha isabetli bir şekilde olmasını sağlaması bizim için bilgisayar tabanlı bu programın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Sohbet Robotları Hakkında Şaşırtıcı Bilgiler

  •   Tüketicilerin %47’si bir sohbet robotu aracılığıyla ürün almaya açık olduklarını,%37’si Facebook’tan ürün alacaklarını söylüyor ayrıca Tüketicilerin %67’si geçtiğimiz yıl içerisinde müşteri desteği için bir sohbet robotuyla etkileşimde bulunmuştur.
  • Bir Adidas sohbet robotu piyasaya sürüldükten sonraki iki hafta içerisinde iki kişi üye oldu, katılanların%80’i,robotu tekrar tekrar kullandı İlk haftadan sonra robotu kullanmayı sürdürenlerin oranı %60 idi ve marka,bunun bir uygulamayla başarabileceğinden daha iyi olduğunu söylüyor.
  • Ticari işletmelerin %80’i, 2020 yılında sohbet robotu seçeneğini sunmak istediklerini söylüyor {2}

Ayrıca mobil uygulama alanında oluşan aşırı ürün olması sonucunda Chatbot kullanımı artmasına yol açacaktır.Ayrıca sohbet robotları yeni ortaya çıkan bir program olduğu için girişimciler içinde uygun bir alandır.

 

Sohbet Robotlarının Yararları Nedir? 

  • Hızlı İletişim: Telefonda beklemeye gerek olmadan işlerimizi halledecek bu program sayesinde işlerimiz daha hızlı yapicaz.
  • Operasyon Maliyetleri: Chatbotların devreye girmesiyle daha az Operasyon ücreti ödenecek bunun sonucunda maliyetler azalacaktır.
  • Erişim Kolaylığı: Chatbotların sayesinde daha daha az yazılım(uygulama) ile uğraşıp daha fazla duruma hakim olucaz bu durumda bize olaylara erişim kolaylığı getirecektir.
  • Zaman Tasarrufu: Bu durum belkide bizim hayatımızı en çok etkileyecek olaydır çünkü zaman eskiye oranla artık yetmez oldu bu program bizim zaman kazanmanızı sağlayacak.
  • Kişileştirme: Chatbotlar endüstri 4.0 döneminde çok fazla kullanılacaktır ve endüstri 4.0 zamanında şirketlerin amacı insanlara özel kişisel ürünler ortaya çıkarmak olacaktır bu yüzden robotlarımız da bize özel olması bizim sanki bir arkadaşa sahip hissi oluşturacak.

Ayrıca pazarlama alanında satışları artırmakta kullanılabilecek olan bu program veri ve analiz kabileyeti sayesinde satışları olumlu yönde etkileyecektir.

Sohbet Robotlarının Zorlukları

  • Kalite Eksikliği: Chatbotların yeni olması sonucunda kaliteli Chatbotların şuan için piyasada bulunmaması bizim için bir zorluk teşkil etmektedir.
  • Yanıt Verme Yetenekleri: Doğal dil işleme teknolojisi sayesinde oluşan bu programlar karışık sorulara cevap verme kısmında zorluklar çekmektedir.
  • Konuşma Kalitesi Eksikliği:Bunlar sonuçta  robot oldukları için biz insanlar arasındaki empati ve duyguları anlayamıyorlar bunun sonucunda tam da verimli sonuçlar veremiyorlar.
  • Ses tanıma ve gelişmişözellikleri: Bu yeni ortaya çıkan sohbet robotları ortaya yeni çıkması sonucundan dolayı gelişmiş bazı özelliklere sahip değildir ayrıca ses tanıma alanında insanı duyguları anlamakta zorluk çekmektedir.

En Bilindik Chatbot Sağlayıcıları

Büyük şirketler hem bu pazarı ele geçirmek hem de buradaki potansiyeli gördükleri için sohbet robotları sağlıyorlar.

  • IBM Watson: Watsonu çalıştırmakta kullanılan teknolojiyi IBM yarattı ve şimdi de Watson Hizmetlerinin kullanımıyla size bilişsel sohbet robotu adıyla bilinen kendi konuşmaya hazır sohbet robotunuzu yaratmakta yardım ediyor.Bu araçta Watson Ton Analizcisi ve Watson Konuşma adında,ikisi de konuşma ipuçlarını daha iyi anlaşılmasına olanak sağlayan ve kullanıcıların basit sohbet robotlarıyla mümkün yardımcı özellikler içeriyor.
  • Amazon Lex: kullanıcıların otomatik konuşma tanıma (ASR) ve doğal dil anlamayı (NLU),yani Amazon’un geliştirdiği akıllı kişisel asistan Alexa’nın ardındaki aynı derin öğrenme teknolojilerini kullanmalarına olanak veriyor.
  • Microsoft Bot Framework: Kullanıcılar bu bot sayesinde Microsoft’un sahip olduğu bir telekomünikasyon yazılım ürünü olan Skype’ın da aralarında bulunduğu çeşitli platformlarda barındırılabilen kendi güçlü YZ sohbet robotlarını oluşturabiliyor.

 


Kaynaklar:

{1} = geleceğimiz ile ilgili bilmemiz gereken 101 şey yapay zeka sy.90

{2}= geleceğimi ile ilgili bilmemiz gereken 101 şey yapay zeka sy.93-97

 

 

 

 

 

Ne Düşünüyorsun?
  • 0
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_
    Güzel!
  • 0
    haval_
    Havalı!
  • 0
    e_lenceli_
    Eğlenceli!
  • 0
    _zg_n_m_
    Üzgünüm!
  • 1
    sevmedim_
    Sevmedim!

Yıldız teknik üniversitesi matematik mühendisliği bölümü öğrencisiyim. Boş zamanlarımda yapay zeka ile ilgili araştırmalar yapıyorum gelecekte de yapay zeka ile uğraşmayı düşünüyorum.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
The front view of notebook and cup of coffee. Inspiration and mock-up concept

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir