1. Anasayfa
  2. Programlama

Satır Satır C# Programı

Satır Satır C# Programı
4

Bu yazımda sizlerle bir C# programının temel yapısı ve çalışma mantığını bir örnek üzerinden anlamaya çalışacağız. Haydi ilk programımızı satır satır inceleyelim!

Herkese  selamlar! İlk yazımda C# ile alakalı ne olduğu ve ne işimize yaradığı hakkında konuşmuş ve ilk C# programımız olan “Merhaba Dünya”  yazısını çıkaran programı sizlerle paylaşmıştım. Bu yazımda ise ilk programımızdaki gibi ekrana “Merhaba Dünya” çıktısı veren kod bloğunu satır satır inceleyip her bir ifadenin ne anlama geldiğini inceleyeceğiz.

 

Programımız şu şekilde :

1)

Artık C# dilinin %100 nesne tabanlı bir dil olduğunu biliyoruz. C# dilinde yaptığımız her şey bir sınıf nesnesidir.(Sınıf nesnesi için şimdilik class anahtar kelimesiyle eşdeğer olduğunu bilmek yeterlidir.) Her şey nesnedir ve nesne olmayan hiçbir şey yoktur. C ve C++ programlama dillerinde de olduğu gibi Main işlevi (fonksiyonu) bir programın çalışmaya başladığı noktadır. C# dilinde ise farklı olarak Main işlevi bir sınıf içinde yer almaktadır. C# dilinde her şey sınıflarla temsil edildiği için Main işlevi de bizim belirlediğimiz bir sınıfın işlevi olmaktadır. Dolayısıyla C# programı yazarken kod mutlaka bir sınıf bildiriminin içine alınmalıdır. Aksi  takdirde yazılan programlar derlenemez. En basit haliyle aşağıdaki gibidir:

2)

Programın nereden çalışacağı bilinmez ise başlangıç noktasının bulunmadığına dair hata alırız. Bu yüzden Main işlevi bizim için programımızın başlangıç noktasını oluşturmaktadır. Kısacası bağımsız çalışacak her programın bir Main işlevi içerme zorunluluğu vardır diyebiliriz.  Dolayısıyla programımızda çalıştırılmasını istediğimiz  kodları Main işlevi veya Main işlevi içinden çağıracağımız diğer işlevler içinde yazmamız gerekir.

3)

C# dilinde kaynak koddaki bütün satırlar “;” ile sonlandırılır. Nadir de olsa “;” ile sonlandırılmadığı durumlar  vardır.

4)

Sınıflar ve işlevler açılan ve kapanan küme parantezleri ({}) içine yazılır.Açılan parantez başlangıç noktası kapanan parantez ise sonlanma noktasını ifade eder. İlk açılan parantez her zaman en son kapanır.

5)

Her şey sınıflarla temsil edildiği için birçok kavram sınıf dediğimiz nesneler üzerine kurulmuştur ve her sınıfın da iş yapan elemanları vardır. İş yapan bu elemanlara metot ya da işlev adı verilmektedir. .NET’i ve C# dilini güçlü kılan özelliklerden biri de binlerce hazır sınıfın bulunduğu .NET sınıf kütüphanesidir. Sunduğu yapı sayesinde bütün sınıflara basit bir şekilde ulaşmak mümkündür. Sınıflara isim alanı (name space) dediğimiz kavramla kolayca erişebiliriz. .NET sınıf kütüphanesi hiyerarşik bir yapıda olup en tepede System isim alanı yer alır. System isim alanı altında diğer isim alanları ve bazı sınıflar mevcuttur. İlk programımıza dönecek olursak Main işlevi içinde aşağıdaki gibi bir ifade yer almaktadır:

Bu ifade ile ne yapmaya çalıştığımıza bakacak olursak; “WriteLine”  ifadesi  “SatırYaz ” anlamına gelmektedir. Yani biz System isim alanında bulunan Console sınıfının bir işlevi olan “WriteLine” metodu ile ekrana “Merhaba Dünya” yazdırıyoruz. WriteLine .NET sınıf kütüphanesinde yer alan Console sınıfının iş yapan elemanıdır ve metot ya da işlev olarak adlandırılır. “ReadKey” metodu ise kullanıcı bir tuşa basana kadar program yürütmesini durdurma işlevine sahiptir. Console sınıfı buna benzer birçok metoda sahiptir.

Şimdi ise ekrana bir şey yazdırmak istediğimizde her defasında System.Console.WriteLine(“…”); ifadesini daha kısa nasıl yazabileceğimize bakalım:

 

Yukarıdaki programda ilkinde olduğu gibi ekrana “Merhaba Dünya” yazacaktır fakat fark edildiği gibi yapısal bir değişiklik vardır.

using System;

Bu değişiklik ile System isim alanındaki bütün sınıflara doğrudan erişebilmekteyiz. Dolayısıyla Console sınıfına erişimimizde mümkün olmuştur.Böylece her defasında System isim alanını kullanmak istediğimiz sınıfın önüne ekleme zorunluluğumuz ortadan kalkmış olur.Şimdi de Console sınıfının yeni bir metodu ile devam edelim. Yazacağımız program ekrana önce “Bir tuşa basın” yazsın ve basana kadar öyle kalsın. Bastıktan sonra ise ekrana “Bir tuşa bastınız” yazsın. Programımızın bu versiyonunda ekrana yazdırmak yerine kullanıcının bir tuşa basana kadar ekranın aynı şekilde kalması daha önemlidir. Bunun için de bir metoda ihtiyacımız var. İşte bu noktada Console sınıfının ReadLine metodu bu işi yapar. Yani, konsol ekranında bir yazı girilmesini ve enter tuşuna basılmasını bekler. ReadLine metodunun WriteLine metodundan farkı  parantez içine bir şey yazılmamasıdır.

 

 

Kaynak:

https://tr.wikibooks.org/

 

☕ Yazılarımı beğeniyorsanız ve daha fazlası için destek olmak isterseniz buradan bana kahve ısmarlayabilirsiniz.

Teşekkürler. 

Ne Düşünüyorsun?
  • 0
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_
    Güzel!
  • 0
    haval_
    Havalı!
  • 0
    e_lenceli_
    Eğlenceli!
  • 0
    _zg_n_m_
    Üzgünüm!
  • 0
    sevmedim_
    Sevmedim!

Her zaman yeni bir şeyler öğrenmek isteyen, işleri hep nasıl daha iyi yapabileceğini düşünen ve bu konuda ilginç fikirleri olan hayalperest bir front-end developer.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (4)

  1. C# ile programlamaya merakı olanlar ve mantığını öğrenmek isteyenler için yararlı bir makale olduğunu düşünüyorum. Umarım devamı gelir.

    • Ocak 29, 2020

      Teşekkür ederim.C# programlamla dili serisi teorik ve uygulamalı olarak devam edecektir.

  2. Güzel Bir Yazı Olmuş Teşekkürler

    • Ocak 29, 2020

      Teşekkür ederim umarım faydalı olmuştur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir