1. Anasayfa
  2. Programlama

Her Yazılımcının Mutlaka Bilmesi Gereken Beceriler

Her Yazılımcının Mutlaka Bilmesi Gereken Beceriler
0

Yazılımcı olma yolunda ilerleyenlerin bu yola başlarken en çok sordukları soru nasıl başlamalıyım, neler bilmeliyim gibi sorular oluyor. İnternet sitemizde yazılımcı olmak isteyenler için Yazılım Nedir, Nasıl Yazılımcı Olunur, Yazılımcı Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı ve Yazılım Alanlarına Göre Yol Haritaları paylaşmıştık. Bu yazımızda ise sizlere her yazılımcının temel olarak mutlaka bilmesi gereken 5 beceriden bahsediyor olacağız.

1- Veri Yapıları ve Algoritma

İyi bir programcı olmadan önce ilk mantığını kavramaya çalıştığınız şey veri yapıları ve algoritmalar olmalıdır. Algoritma mantığını ne kadar iyi kavrarsanız yazılım öğrenirken yani yeni bir programlama dili öğrenirken ve proje geliştirirken daha az zorlanırsınız.

2- Versiyon Kontrol Sistemi (Git)

Projelerde ekip çalışması ve değişiklikleri yönetmek için Git gibi versiyon kontrol sistemlerini kullanmak önemlidir. Git versiyon kontrol sistemi, bir proje üzerinde birden fazla kişinin çalışmasına ve o proje üzerinde herkesin kendi versiyonunu oluşturmasına daha sonra ise değişiklik yapılmasına olanak sağlayan bir versiyon kontrol sistemidir.

Versiyon Kontrol Sistemi Kullanmanın Faydaları:

  • Projede yapılan değişiklikleri görüntüleyebilmenizi sağlar.
  • Projenizde yaptığınız güncellemeden dolayı karşılaştığınız bir hata durumunda eski proje kaydına geri dönebilmenizi sağlar.
  • Proje arkadaşlarınızla eş zamanlı olarak çalışabilirsiniz.

3- Temel Terminal Kullanımı

Terminale giriş yaparak çok sayıda kod yardımıyla, çok sayıda bilgiye erişebilir, hata raporları alabilir ve ufak çapta kod ve karşılıklarını öğrenebilirsiniz.  Her işletim sistemi için az çok terminal kullanımına hakim olmak programcılar için önem arz etmektedir.

Çoğu temel komut Windows, Linux ve MacOS işletim sistemleri için ortaktır.

4- Veri Tabanı ve SQL

Veri tabanı ve SQL, bir programcının mutlaka bilmesi gereken en önemli becerilerden birisidir.

Veri tabanı, bir bilgisayar sisteminde birbirleriyle ilişkili bilgilerin elektronik olarak depolandığı alanlardır. Bir veri tabanı genellikle bir veri tabanı yönetim sistemi tarafından kontrol edilmektedir.

SQL, ilişkisel veritabanları üzerinde verileri sorgulamak, düzenlemek, tanımlamak ve erişim kontrolü sağlamak amacıyla neredeyse tüm veritabanı yönetim sistemleri tarafından kullanılan bir dil olarak kabul edilir. SQL birçok kişi tarafından programlama dili olarak bilinmektedir ama bir programlama dili değildir.

5- Programlama Dilleri

Bir programcı olmak istiyorsanız elbette ki çalıştığınız alana, geliştirmek istediğiniz projelere yani hedeflerinize uygun olan programlama dillerini öğrenmelisiniz. Hangi dili seçeceğinize dair doğru kararı vermek, projelerinizi başarıyla tamamlamanıza yardımcı olacaktır. Hangi programlama dilini kullanacağımı nasıl bulacağım diye kafanızda soru işareti varsa konuyla ilgili blog yazımı okuyabilirsiniz.

6- Geliştirme Ortamları (IDE)

Her programcının programlama yolculuğu başlarda basit bir metin editöründen başlar. Kendimizi programlamada geliştirdikçe geliştirme ortamlarını kullanmaya başlarız. Bir geliştirme ortamı (IDE) kullanmak aynı zamanda üretkenliği arttıran bir unsurdur. Geliştirme ortamları, programcılara daha kullanıcı dostu bir arayüz sunarak, görsel bir ekran üzerinden çalışma imkanı sağlar. Bu sayede programcılar, daha etkili ve verimli bir şekilde çalışabilir, kaliteli ve kapsamlı projeleri çok daha hızlı bir şekilde hayata geçirebilirler.

☕ Yazılarımı beğeniyorsanız ve daha fazlası için destek olmak isterseniz buradan bana kahve ısmarlayabilirsiniz.

Teşekkürler. 

Ne Düşünüyorsun?
  • 2
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_
    Güzel!
  • 0
    haval_
    Havalı!
  • 0
    e_lenceli_
    Eğlenceli!
  • 0
    _zg_n_m_
    Üzgünüm!
  • 0
    sevmedim_
    Sevmedim!

Her zaman yeni bir şeyler öğrenmek isteyen, işleri hep nasıl daha iyi yapabileceğini düşünen ve bu konuda ilginç fikirleri olan hayalperest bir front-end developer.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir