1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Nesnelerin İnterneti Ve Kullanım Alanları

Nesnelerin İnterneti Ve Kullanım Alanları
0

Günümüzde “Nesnelerin İnterneti” sözünü çok fazla duyarız peki nesnelerin interneti nedir? Nesnelerin İnterneti kullanım alanları nelerdir? bu yazımda bu sorulara cevap vermeye çalışacağım.

 

Nesnelerin İnterneti Nedir?

Nesnelerin İnterneti (IoT), çevremizdeki fiziksel olayları kontrol etmemizi ve takip ederek analiz etmemizi sağlayan cihaz, yazılım ve erişim hizmetlerini kapsayan bir iletişim ağıdır. Bu fiziksel olaylar, üretim süreçleri, enerji şebekeleri, hasta takip sistemleri, geri dönüşüm süreçleri, taşımacılık, akıllı binalar, alışveriş vs. gibi alanlardaki ölçülebilir büyüklükler veya kontrol sistemleri olabilir.Daha yalın bir tanım yapmak gerekirse nesnelerin(internete ve bluetootha bağlanan her şey) internet veya bluetooth üzerinden birbiriyle iletişeme geçmesidir.

Peki bahsettiğimiz “Nesneler” neler?

Yukarıda bir kısımda nesnelerin yani internete ve bluetootha bağlanan her şeyin “Nesnelerin İnterneti” içinde olduğundan bahsettik.Peki bizim hangi eşyalarımız internete bağlı veya bluetooth üzerinden bağlantı kuruyor? Günlük hayatta belkide hepimizin kullanmakta olduğu bluetooth bağlantılı kulaklıklar,mouse,telefon,televizyon,VR gözlükler ve daha fazlası…

Nesnelerin İnterneti Kavramı Tarihinin Kısa Bir Özeti

Nesnelerin İnterneti kavramı, 1999 yılında Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID) teknolojisinin P&G firması için sağladığı yararlarla ilgili bir sunumda Kevin Ashton tarafından ilk kez kullanılmıştır (Ashton, 2009). Ancak tarihteki ilk Nesnelerin İnterneti uygulaması, 1991 yılında Cambridge Üniversitesi’ndeki bir grup akademisyen tarafından kameralı bir sistem ile bir kahve makinesinin görüntülerinin internet üzerinden paylaşılmasıdır (Armentia ve ark., 2012). Bu sistem 22 Ağustos 2001 yılına dek kullanılmıştır (Anonim, 2001).Yani fark ettiğimiz gibi sözcüğün kullanımı bile 120 yıllık ve ilk yapılan çalışma üzerinden 30 yıl geçmiştir.Bu nedenle gelecekte şimdide çok büyük etkisi olacak bu program daha yeni yeni adımlar atıyor.

Nesnelerin İnterneti Katmanları Nelerdir?

Çevre:

  • Sıcaklık
  • Ağırlık
  • Konum

Cihaz:

  • Algılayıcılar
  • Mobil Cihaz
  • RFID etkileri(Radyo Frekansı Tanımlama )

İletişim:

  • RFID
  • Wifi
  • Zigbee(Ağ Standartı)
  • Kızılötesi
  • Bluetooth

Bilinç:

  • Yazılım Dilleri
  • Büyük Veri
  • Bulut Bilişim
  • Makine Öğrenmesi

Nesnelerin İnterneti katmanlar sayesinde iletişime uygunluk gösterir.

Uygulama Alanları

Nesnelerin İnterneti; E-Sağlık, Ev Otomasyonu, Akıllı Çevre, Akıllı Su, Akıllı Tarım, Akıllı Hayvancılık, Akıllı Enerji, Akıllı Şehirler, Akıllı Ölçüm, Endüstriyel Kontrol, Güvenlik ve Acil Durumlar, Alışveriş, Lojistik gibi uygulamalarda kullanılır. Bu alanlarda daha kaliteli hizmet vermek, verimliliği ve üretkenliği arttırmak için sensörlerden ilgili veriler toplanır. Bu veriler Büyük Veriyi oluşturarak Bulut Bilişim sistemlerinde depolanır. Makine Öğrenimi yöntemleriyle analiz edilirler ve ilgili iyileştirmelerin yapılmasına katkı sağlarlar.

E-Sağlık Alanındaki Çalışmalar

  • E-Sağlık uygulamalarındaki en popüler nesne, EKG için kullanılan kalp ritminizi ölçen bir sensördür.
  • E-Sağlık alanında yaşlı insanların hastanede veya evlerinde sağlık durumlarıyla ilgili gözetim sistemleri
  • E-Sağlık alanında yaşlı insanlar veya engelliler için düşmelerini algılayıcı sistemler
  • E-Sağlık alanında belirli saatlerde yoğun UV ışınlarına maruz kalan insanları uyarıcı sistemler

Akıllı Çevreler ile İlgili Çalışmalar

Akıllı Çevreleri oluşturan başlıca öğeler, riskli alanların tanımlanması için yangın önleyici koşulların ve yanıcı gazların takibiyle kurulacak olan orman yangınları gözetimi, fabrikaların karbondioksit salınımlarının, otomobil ve çiftliklerin çevreye yaydığı zehirli gazların neden olduğu hava kirliliği kontrolü, yerel hava durumu takibi, kar ve yağmur seviyelerinin, toprak nemi, titreşim ve yer yoğunluğu izlenmesiyle olası sel, çığ ve heyelan felaketlerini önceden saptama, özellikle fay hattı boyunca belirlenecek noktalardaki titreşimlerin değerlendirilerek erken deprem algılanması sistemleridir.

Su Yönetimi ile İlgili Çalışmalar

Su, canlılar için hayati bir kaynaktır ve günümüzde onun yönetimi oldukça önemli bir konudur. Akıllı su uygulamaları şehirlerdeki musluk suyu kalitesi için içme suyu izlenmesi, su kaçaklarının tespiti için tanklardaki ve boru hatlarındaki basınç değişimlerinin saptanması, akarsularda fabrikaların atıklarını algılayan kimyasal sızıntı tespiti, denizlerdeki gerçek zamanlı kirlilik seviyesi ölçümleri, havuz koşullarının kontrolü, olası taşkınlar için nehir ve barajların su seviyesi değişimlerinin izlenmesi gibi konuları kapsamaktadır.

Modern Tarımdaki Çalışmalar

Modern Tarım da topraksız tarım, bitki sağlığının ve meyvelerdeki şeker oranının kontrolü için toprak neminin ve gövde çapının izlenmesi, seralardaki mikro-iklim koşullarının kontrolüyle meyve ve sebze kalitesini ve üretimini maksimize etmeye yönelik çalışmalar, besi yemlerinin üretiminde oluşabilecek mantar ve mikrobik maddeleri önlemek için yonca, ot ve samanlardaki nem ve sıcaklık seviyelerinin kontrolü, su kaynaklarının verimli kullanılması anlamında kuru bölgelerdeki seçici sulama faaliyetleri, özellikle don, kar, yağmur, kuraklık ve rüzgâr değişikliklerinin tahmin edilmesi ve hava koşullarının incelenmesi uygulamalardan bazılarıdır.(Gaziosmanpaşa Bilimsel Dergi)

Modern Hayvancılıktaki Çalışmalar

Modern Hayvancılıkta özellikle büyük alanlarda GPS veya RFID ile hayvanların takibi, süt kalitesi ve verimliliğinin takibi, yavruların bakımında gerekli koşulların sağlanması ve havalandırma ve hava kalitesi çalışmalarındaki dışkılardan gelen zehirli gaz düzeylerinin incelenmesi için Nesnelerin İnternetinden faydalanılmaktadır.

Dijital Fabrika ile Nesnelerin İnterneti Arasındaki İlişki 

Dijital fabrika; diğer bir adıyla akıllı fabrikalar, üretimde verimliliğin artmasını, üretimin anlık olarak takip edilmesini ve uzaktan müdahale edilebilmesini sağlayan otomasyon sistemleri ile donatılmış fabrikalardır.Bu fabrikalar işlemlerini yaparken tüm veriyi internet ortamında saklamak zorundadır çünkü akıllı fabrikalar diğer sıradan fabrikalardan çok daha fazla veri üretir.Nesneler arasındaki bu veri alışverişi aynı zamanda fabrika arasındaki nesneler arasında veri akışının tamamı Nesnelerin İnterneti sayesinde yapılmaktadır.Nesnelerin interneti şimdiden Yeni Nesil fabrikalarda(dijital fabrika) kullanılmaktadır.

 

 

 

 

 

 

Ne Düşünüyorsun?
  • 1
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_
    Güzel!
  • 0
    haval_
    Havalı!
  • 0
    e_lenceli_
    Eğlenceli!
  • 0
    _zg_n_m_
    Üzgünüm!
  • 0
    sevmedim_
    Sevmedim!

Yıldız teknik üniversitesi matematik mühendisliği bölümü öğrencisiyim. Boş zamanlarımda yapay zeka ile ilgili araştırmalar yapıyorum gelecekte de yapay zeka ile uğraşmayı düşünüyorum.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir