1. Anasayfa
  2. İş Dünyası

KeroKOD İş Dünyasında #2 Batu Uçmak

KeroKOD İş Dünyasında #2 Batu Uçmak
0

Bilimin ışığında ilerleyen genç ve yenilikçi zihinler olmak üzere biz hem kendi sorularımıza hem siz yazılımcı adaylarının sorularına “KeroKOD İş Dünyasında” serimiz ile cevap bulmuş olacağız.  Bu yazımızda alanında uzman, yazılımcı Batu Uçmak sorularımızı cevapladı.

 

  • Batu Uçmak Kimdir?

1979 İstanbul doğumluyum.

1996 yılında İstanbul Üniversitesi Matematik Bölümünü kazandım.
Üniversiteye başladığım andan itibaren bilgisayar programcısı olabilmek için çok uğraştım.

1998 senesinde, ASP (Classic asp 3.0), VB (Visual Basic), HTML ve JavaScript programlama dilleri ile tanışarak programcılığa giriş yaptım.

2000 senesi itibariyle Yazılım Geliştirme Uzmanı olarak profesyonel hayata giriş yaptım. O gün bu gündür, bilgisayar programcısı olarak çalışıyorum. Halen kendi yazılım şirketimin, hem yöneticisi hem de Yazılım Bölümü Yöneticisi olarak çalışmaktayım.

 

1) Yazılımcı olmaya nasıl karar verdiniz?

Yazılımcı olmaya üniversite 2. Sınıfta okurken karar verdim (1997-1998). Aslında üniversiteye girdiğim senede bilgisayarla ilgili bir işle uğraşacağımı kafaya koymuştum. Önce donanımla başladım, sonra grafik en sonunda benim doğru olan alanın yazılım olduğuna karar verdim.

 

2) Bildiğiniz gibi programlama öğrenmeye yeni başlayacak olan gençlerin en çok sorduğu sorulardan birisi hangi programlama dili ile öğrenmeye başlamalıyım oluyor sizin bu konudaki görüşünüz nedir, neler öneriyorsunuz?

Aslında ilk dil çok önemli, en doğrusu size en uygun dili seçmek bu kişiden kişiye değişebilir. Ben kolaydan başlayıp zora doğru gitmenin daha uygun olacağını düşünüyorum. Dolayısıyla hiç bilmeyen birinin HTML ile başlayıp biraz programlamaya ısınması sonrasında ne ile uğraşmak istiyorsa ona yönelmesini tavsiye ederim. Ancak şu an itibariyle benim sıralama

a. HTML

b. C#

c. SQL

 

3) Yazılıma başlarken yaptığınız hatalar illa ki olmuştur. Özellikle keşke şunu yapmasaydım dediğiniz hatalar oldu mu? Sizin kendi yaptığınız hatalardan öğrendikleriniz doğrultusunda, Yazılıma yeni başlayan arkadaşlara, ne tavsiye etmek isterdiniz?

 Benim en büyük hatam, ilk başlarda boşa kürek çekmek oldu. Ne yapacağımı bilmediğim için bulduğum tüm programlama dillerini öğrenmeye çalıştım. Hepsini biraz biraz bilirsem daha iyi olacağını düşündüm. Bir dili biraz öğrenince ben artık tamamım dedim. Aslında durum hiçte öyle değil. 

Doğrusu bir dile başlayıp onu sonuna kadar götürmek (en az 1 sene) Sonra belli bir noktaya geldikten sonra ihtiyaç dahilinde diğer dillere yönelmek. Ancak bir dili ben artık çok iyi biliyorum demek için yaklaşık 5 sene gerekli. 

Araştırmacı olmak şart, çok okumak, kitap dergi, makale, seminer, eğitim, mesleki literatürü mümkün olduğunca takip etmek bu işte kritik önem arz ediyor.

 

4) Yazılımcı Olmak İstiyorum kitabınızı nasıl ve ne zaman yazmaya karar verdiniz? Kitabı yazarken zorlandığınız zamanlar oldu mu?

Aslında bu kitabı yazmamı bir arkadaşım önerdi, 

“Bu kadar senelik bilgi birikimin var, bunları gençlerle paylaşsana dedi.” 

Hazırlık aşamasıyla birlikte yaklaşık 5 ay sürdü. 23 Nisan 2019’da kitabımız satışa çıktı.

Bilgileri tazelemek ve araştırma yapmak gerekti, açıkçası ben çok kolay olacağını düşündüm ancak kitap yazmak pekte kolay değilmiş. Bilgileri bulmak derlemek belli süzgeçlerden geçirmek biraz zorluydu. 2.kitabım olan Yazılımcı Olmak İstiyorum 2.0 ‘da yolda tahmini olarak Ağustos – Eylül ayı gibi piyasaya çıkacak.

 

5) Yazılımcı Olmak İstiyorum kitabınızın içeriğinden ve özellikle kimler için olduğundan bahseder misiniz?

Yazılımcı Olmak İstiyorum kitabı, özellikle bu işe hiç başlamamış veya henüz yeni başlamış kişilere göre. Hem neyi nasıl yapacakları konusunda onlara yol gösterecek hem de onları kodlarla tanıştıracak eğitimler içeriyor. Bence her yazılımcı adayının kütüphanesinde bulunması gerekiyor.

 

6) Bir takipçimizden: Bildiğiniz gibi 2020 YKS sınavına girdik şimdi de önümüzde tercih dönemi olacak. Haliyle kafamız karışık bilgisayar mühendisliği mi yazılım mühendisliği mi yoksa bunlara puan yetmediği takdirde bilgisayar programcılığı mı? İyi bir üniversitede bilgisayar programcılığı mı okumak mantıklı yoksa puanı düşük nispeten iyi olanlara göre kötü üniversitelerde bilgisayar/yazılım mühendisliği okumak mı mantıklı? Bölümler hakkında neler düşünüyorsunuz, tercih yapacaklara önerileriniz nelerdir?

Aslında tüm seçenekler yazılıma giden yolda size avantaj sağlar. Konu sadece üniversitedeki bölüm seçiminiz değil. Örneğin ben İstanbul Üniversitesi Matematik okudum, farklı bölümler okuyarak da kendinizi geliştirirseniz iyi bir yazılımcı olabilirsiniz.

Ancak üniversite eğtimi gerekli. Doğru olan mümkün olduğunca iyi bir üniversitede tercihen mühendislik bölümlerini okumak, eğer bu şartlar sağlanmıyorsa, Matematik, Fizik gibi temel bilimler veya Bilgisayar Programcılığı gibi yüksekokul okuyup, üniversiteye girildiğinden itibaren kendinizi mümkün olduğunca geliştirmek.

Kitaplar okumak, seminerlere katılmak, videolar izlemek, makaleler okumak ve bunların hepsini bir arada yapmak, öğrenmek için sürekli araştırmak.

Üniversite seçimi önemli olmakla birlikte elde olmayan sebeplerden dolayı nispeten daha az iyi olan (Ben kötü üniversite tabirini doğru bulmuyorum) üniversitelerde okuyarak da çok iyi birer yazılımcı olunabilir.


Değerli görüş ve bilgi birikimini bizlerle paylaştığı, bize zaman ayırdığı için Batu Uçmak Bey’e teşekkür ederiz.

☕ Yazılarımı beğeniyorsanız ve daha fazlası için destek olmak isterseniz buradan bana kahve ısmarlayabilirsiniz.

Teşekkürler. 

 

Ne Düşünüyorsun?
  • 0
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_
    Güzel!
  • 0
    haval_
    Havalı!
  • 0
    e_lenceli_
    Eğlenceli!
  • 0
    _zg_n_m_
    Üzgünüm!
  • 0
    sevmedim_
    Sevmedim!

Her zaman yeni bir şeyler öğrenmek isteyen, işleri hep nasıl daha iyi yapabileceğini düşünen ve bu konuda ilginç fikirleri olan hayalperest bir front-end developer.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir