1. Anasayfa
  2. İş Dünyası

KeroKOD İş Dünyasında #1 Selin Tunç

KeroKOD İş Dünyasında #1 Selin Tunç
0

Bilimin ışığında ilerleyen genç ve yenilikçi zihinler olmak üzere biz hem kendi sorularımıza hem siz yazılımcı adaylarının sorularına “KeroKOD İş Dünyasında” serimiz ile cevap bulmuş olacağız.  Bu yazımızda alanında uzman, yazılım mühendisi Selin Tunç sorularımızı cevapladı.

SELİN TUNÇ KİMDİR ?

Selin Tunç, Bahçeşehir Üniversitesi Matematik – Bilgisayar ve çift anadal Yazılım Mühendisliği bölümlerini okul birincisi olarak bitirmiştir. Lisans mezuniyetinin ardından Koç Üniversitesi Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik programında Hesaplamalı Biyoloji üzerine yüksek lisans yapmıştır. 6 yıldır Garanti BBVA Teknoloji’de Yazılım Mühendisi olarak çalışmaktadır. Java ve Angular başta olmak üzere teknolojik gelişmeleri takip edip yenilikleri uygulamaktan büyük keyif almaktadır.

1.Pandemi sürecinde Teknoloji hayatımıza nasıl yön vermeye başladı?

Pandemi sürecinde gördük ki konferans uygulamalarıyla bayram ziyareti gibi sosyal aktiviteleri, e-ticaret web siteleri ve uygulamalarıyla alışveriş, e-devlet ile vergi ödemesi gibi birçok işi kolaylıkla online olarak yapabiliyormuşuz. :) İş hayatında da pandemi öncesinde ofis ortamında çalışma, yüz yüze görüşmeler ve eğitimler popülerken hatta uzaktan çalışmaya sıcak bakılmazken internet bağlantısının olduğu her yer çalışma ortamı, her türlü çevrimiçi etkinlik hayatımızın bir parçası oldu. Bu durumun artı tarafları olduğu gibi sürekli erişilebilir olmak gibi bir sürü de eksi tarafı oldu.

2.Günümüzde   Yazılım dünyası  Eğitim , Sağlık , Ekonomi Hizmet  vb. sektörleri nasıl etkiliyor?

Yazılım dahil olduğu her sektörde insanların hayatını daha kolay hale getiriyor. Tüm sektörlere üzerinde kağıt kalem hesabı yapması ve manuel işlemesi zor verilerden faydalanıp analiz etme imkanı sunuyor. Eğitimi herkese herkesin öğrenme şekline uygun olarak ulaşılabilir kılıyor. Sağlıkta hem hasta takibi hem de ameliyatların uzaktan yapılabilmesi kolaylığını sağlıyor. Hastanın tüm bilgileri bir tık uzağınızda olduğu için kişiye özel tedavi hatta hasta olmadan hastalık ile ilgili öngörü artık mümkün. Yazılım destekli otomasyon ile daha az zamanda daha az hatalı ürün elde etmek ve son kullanıcıya ulaştırmak kolay hale geldi. İnsansız araçlarla hizmet sektörü bambaşka bir boyuta taşındı. Sadece kısa bir süre düşünerek aklıma gelen etkilerin yanında her gün her an her yerde yazılımın etkilerini hissediyoruz ve hissetmeye de devam edeceğiz gibi duruyor.

3.Siz bir kadın yazılımcı olarak yazılım dünyasına nasıl girmeye karar verdiniz?

Üniversite tercih döneminde matematik öğretmeni olma hevesiyle Bahçeşehir Üniversitesi’nin 4 yıllık Matematik-Bilgisayar bölümünü (maalesef bölüm kapandı.) yazmıştım. Yazılım derslerini çok sevdiğimi, sabahın ilk ışıklarına kadar proje yapmanın beni mutlu ettiğini fark edince Yazılım Mühendisliğinde çift anadal yapmaya başladım. Bu motivasyonun sonucu olarak okulumu birincilikle bitirdim.

4.Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) yaptığı bir araştırmaya göre kadınlar en fazla % 29 ‘ luk dilim ile eğitim sektöründe faaliyet gösterirken % 7 ‘lik dilim ile Bilgi Teknolojileri sektöründe dağılım göstermektedir. Bu dilimin Teknoloji ile ilgili olan kısmının artması için neler yapılabilir?

Meslek tercihinde kadının evdeki rolü ve ekonomik kaygılar önem taşıyor. Kadının evdeki rolünü eşitleme konusunda ailelere çok iş düşüyor. Bu işlerin iş bölümü ile herkes tarafından yapılması gerektiği bilinci tüm aile üyelerinde olmalı. Bu konuda özellikle babaları örnek olmaya davet ediyorum. :)  Ailelere meslek tercihlerinin çalışma saatleri, maddi getiri gibi dolaylı etkiler yerine yetenek doğrultusunda sevdiğin, tutkuyla bağlı olduğun alana göre yapılması gerektiğini anlatmak gerekir. Çocukların sevgi ve ilgisi olan alanı keşfetmek için okul öncesi çağlardan itibaren çalışmalar yapılabilir. Çocuklarımız doktor, avukat, öğretmen gibi toplumda eskiden beri kabul gören ama yığılmanın çok olduğu meslekler yerine ilgisi ve sevgisi göz önünde tutularak geleceğin teknolojik mesleklerine yönlendirebilir.

5.Hemen hemen her alanda vazgeçilmez hale gelen yazılım sektörü gelecekte ne tür meslekler doğuracaktır cinsiyet kariyer ilişkisi bu durumdan ne ölçüde etkilenecektir ?

İnsan bilgisayar etkileşiminin gelecekte bugünkünden çok daha fazla olacağı kesin ve bu duruma en hızlı uyumu sağlayan kazanacak gibi duruyor. Okuduğum çeşitli kaynaklardan edindiğim bilgiye göre insansız araçlar trafikte, sanayide, askerlikte yaygınlaşırken, giyilebilir reklamlar hayatımızın bir parçası olacak ve bu reklamlar için sosyal yönü kuvvetli insanlardan faydalanılacak, insana dair özelliklere robotlar da sahip olacağı için robot psikoloğu gibi yepyeni meslekler ortaya çıkacak. Fiziksel kuvvet gerektirmeyen birçok işte olduğu gibi yazılımda da cinsiyetin bir önemi kalmayacağı için günümüzdeki kadın-erkek rakamsal eşitsizliğin zamanla kapanacağını düşünüyorum.

6. Women in Tech / Teknolojinin kadınları konusuna önem ve bu konuda yaptığınız çalışmalar ile adınızdan söz ettiren biri olarak imkanları kısıtlı olan kadın yazılımcılar için herhangi bir sosyal projeniz veya çalışmanız var mı ?

Öncelikle bu yorumunuz için teşekkür ederim ama bu konuda çok ciddi emek veren arkadaşların yanında benim yaptıklarım devede kulak kalıyor. Son zamanlarda daha çok yapılan çalışmaları duyurmaya, sosyal medyada bir ses olmaya çalışıyorum. Ücretsiz etkinliikleri ya da kaynakları Twitter ve Instagram hesaplarından duyuruyorum. Google’ın da desteklediği Women Techmakers Istanbul ekibine destek oluyorum. Bu ekip her yıl Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında alanında başarılı kişilerin konuşmacı olduğu ücretsiz büyük bir etkinlik organize ediyor ayrıca kişilerin daha çok bi araya gelmeleri ve kaynaşmaları için ara ara daha küçük gruplarla etkinlikler düzenliyor.

7. 21 .yy ‘da önemi artan Hibrit İnsan Modeli’ne kadınlar ne ölçüde ayak uyduruyor ?

Kadınların günlük hayatına devam etmesi için hibrit insan olmaktan başka çaresi yok. :)  Üzerimizdeki rollerden ötürü hem empati yapıp, hem analitik düşünen, hem sosyal bir varlık olup hem de değişen ihtiyaçlara en iyi uyum sağlayan kişileriz. Gelecekte bu durum bizim daha da avantajımıza olacak.

8. Ülkemizde kadın yazılımcılar için yapılan faaliyetler yeterli mi ve yapılan bu faaliyetler kadınlar tarafından ne ölçüde cazip bulunuyor ?

Yazılım alanında çokça güzel etkinlikler / çalışmalar oluyor ama hemcinslerimin cesareti konusunda bir sıkıntı var gibi geliyor bana. Katıldığım etkinliği anlayamam, anlayamadığım noktada soru sorarsam ayıplanırım diye düşünülüyor. Bu düşünce etkinliklerde kadın katılımcı sayısının azlığına, katılanların da aktif olarak fayda sağlayamamasına sebep oluyor. Kendi kendimize koyduğumuz engeli aşmanın yolu bir yerden başlamak. O ilk adımdan sonrası gelecek diye düşünüyorum. Soru sormak ise büyük bir iç savaşın sonunda yapılıyor; yapsam mı yapmasam mı, herkesin önünde mi yapsam, konuşmacının yalnız bir anını mı kollasam? :)  Soru sormaya motive olmak için soru sormanın hem sorana, hem dinleyene hem de cevap verene katkısı olduğu düşünülebilir, en basit olanların bile herkese faydası var bence.

9.Başarılı bir kadın yazılımcı hangi niteliklere sahip olmalıdır  ,  bu sektörde bulunmanın avantaj ve dezavantajları nelerdir ?

Kadın erkek fark etmeksizin kendini ve çevresini sürekli geliştiren, eleştiriye ve iletişime açık, kaliteli kod yazmayı hedefleyen biri yazılım sektöründe başarılı olur. İnsan hayatına sağladığın katkıyı her gün her an gözlemleme fırsatı bulmak en büyük avantaj bence. Bu sektörde bulunmanın dezavantajı elimizde sihirli bir değneğin olduğunun sanılması ama gerçekte emek sarf ederek, maddi ve manevi iniş çıkışlar yaşayarak başarı kazanıldığını açıklamakta zorlanmak. Mesleğin sürekli parlak yanlarının insanlara sunulup yaşanılan zorluklardan ve başarısızlıklardan pek de bahsedilmeyişi insanlarda gerçekçi olmayan bir beklenti yaratıyor.

10. Sizce erkeklerin kadınlara oranla yazılım dünyasında daha ön planda olmasının sebebi nedir ?

Aileden başlayan yönlendirme ve toplumdaki cinsiyet rolleri. Kadınlar da erkekler kadar cesur yetiştirilmeli, erkekler de iş bölümünde yer almalı. Ne yetenek ne de zeka olarak herhangi bir farkımız yok.

Yeni bir seriye imza attığımız sitemizde bizi kırmayıp bize değerli cevapları ile öncü olan  ilk konuğumuz  Selin Tunç Hanım ‘a bir kez daha KeroKOD ailesi adına teşekkürlerimi sunuyorum .

Değerli okuyucularımız ,  sitemizin sıradaki soru cevap konuğunun kimler olmasını istersiniz ? hangi meslek dallarını görmek istediğinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz devamlı sürecek olan serimizden keyif almanız dileği ile …

Ne Düşünüyorsun?
  • 0
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_
    Güzel!
  • 0
    haval_
    Havalı!
  • 0
    e_lenceli_
    Eğlenceli!
  • 0
    _zg_n_m_
    Üzgünüm!
  • 0
    sevmedim_
    Sevmedim!

- SCÜ-YBS -İlgi Alanlarım -C# , Sql Server , HTML , CSS , JS ,Girişimcilik , İŞ Analistliği , Dijital Pazarlama , İçerik Üretimi

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir