Türksat 5-A Uzaya Gidiyor
0

TÜRKSAT 5-A

Türksat 5-A milli kaynaklarla Türksat and Turkish Aerospace Industries (TAI) tarafından Türkiye’de geliştirilmiş bir haberleşme uydusudur. İlk yerli teknolojilerin kullanıldığı bu uydu %20 oranda milli kaynaklardan oluşmaktadır. Bir sonraki yani Türksat 6-B uydusunun tamamen yerli kaynaklar ile geliştirilmesi planlanmaktadır.

Uydu 12 kilowattlık bir enerjiyle çalışacak ve 3.5 ton ağırlığa sahiptir. Yörüngede 31° Doğu lokasyonuna konumlanacaktır. Uydunun uzaya çıkışı Falcon 9 roketi ile sağlanacaktır. Görev süresinin 15 yıl sürmesi öngörülmektedir. Uydu Cape Canaveral üzerinden 8 Ocak 2021 tarihinde Türkiye saatiyle gece yarısı 4.26’da fırlatılması planlanmaktadır.

Türksat 5-A uydusu Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’i kapsayan bir coğrafyada 1728 Megahertz kapasiteyle TV yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sunacak. Tamamen elektrik kullanarak uzayda itki yapabilecek olan bu uydu yörüngede kendi lokasyonuna ulaşması yaklaşık 4 ay sürecektir.ve 2021’in 2. çeyreğinde hizmete başlaması hedeflenmektedir.

Haberleşme Uyduları Ne İşe Yarar?

Haberleşme uyduları iletişim sağlamak amacıyla uzayda Dünya yörüngesine oturtulmuş olan suni uydulardır. Günümüzde yörüngede bulunan birçok uydu Yersabit Yörünge, Molniya Yörünge ve Alçak Kutupsal Yörüngelerde konumludurlar. Haberleşme uyduları sabit iletişim sistemleri için denizaltı fiberoptik ağlarıyla birlikte birbirini tamamlayan sistemi oluştururlar. Karasal iletişim ağının zor ulaşım gösterdiği ya da ulaşamadığı coğrafi bölgeler, denizlerde ve hava araçlarında iletişimin sağlanmasına olanak sağlarlar.

İlk Uydu Çalışmaları

SSCB tarafından 1957 yılında üzerinde radyo vericisi taşıyan Sputnik 1 Uydusu uzaya gönderilen ilk uydu olmayı başarmıştır. ABD tarafından ise üzerinde manyetik bant kaydedici cihaz ve sesin iletilmesini sağlayan Project SCORE Uydusu, 1958 yılında uzaya gönderilmiştir.

Uydu Yörüngesi Nedir? Uydular Uzayda Nerede Bulunular?

Yersabit Yörüngesi’nde bulunan uydulara bakan gözlemci, onları sabit bir noktada görür. Çünkü yersabit olan uydular Dünya yörüngesinde Dünya ile birlikte eş zamanlı olarak hareket ederler. Bu sayede coğrafyadan uyduya yönetilmiş olan yer terminali antenleri doğru bir şekilde çalışır, verimli ve ucuz bir şekilde haberleşme sağlanmış olur. Her kullanıcı bu uydulardan yararlanabilir.

Molniya Yörüngesi Rusça yıldırım anlamına gelmektedir. Eğikliğe sahip olduğundan eliptik bir yörüngedir. Yörünge periyodu bir yıldız gününün yarısına eşittir. Sovyet Rusya 1960’ların ortasından itibaren uydularını bu yörüngede konumlandırmıştır.

Alçak Dünya Yörüngesi (ADY), Dünya’nın etrafında yörünge süresi 88dk olan, 160km yükseklikte yörünge süresi 127dk olan bir yörüngedir. 160km yüksekliğinin altında kalan nesneler, çok hızlı şekilde irtifa kaybına maruz kalırlar. Bu yörüngede dengede kalabilmek için gereken ortalama hız 7.8 km/s değerindedir. Şimdiye kadar yapılmış olan birçok insanlı uzay uçuşu bu yörüngede gerçekleşmiştir. Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) da bu yörüngede konumlandırılmıştır.

Türkiye Tarafından Fırlatılan Türksat Projeleri

  • Türksat 1-A (1994) yörüngesine konumlanamadan, Ariane 4 roketinin beklenmeyen arızası sonucu Atlantik Okyanusu’na düşmüştür.
  • Türksat 1-B (1994),  Türksat 1C (1996), Türksat 2A (2001) uyduları ise görevini tamamlamıştır.
  • Türksat 3A (2008), Türksat 4A (2014), Türksat 4B (2015) uyduları ise aktif olarak görevini sürdürmektedir.
  • Türksat 4-A uydusu 2014’te Türksat ve Mitsubishi Electric işbirliği ile tamamlanarak uzaya gönderilmiştir.  Baykonur Uzay Üssü’nden Proton-M roketiyle gönderilen uydu yörüngeye yerleştirilmiştir. Bu uyduda C Bant ilk defa kullanılmış ve bu frekans bandında Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Çin’den sonra Afrika kıtasının da tamamını kapsamaktadır.
  • Türkiye’nin ve dünyanın en küçük haberleşme uydusu olan TURKSAT-3USAT yere yakın bir yörüngeye yerleşerek sadece sesli haberleşme alanında kullanılacak olan uydu, 4 kilo ağırlığında ve sadece 34 santim büyüklüğünde. Bu boyutuyla dünyanın en küçük uydusu olma unvanını kazanan uydu Çin’deki fırlatma üssünden nisan ayında uzaya fırlatıldı.

Eğer siz de 8 Ocak 2021 tarihinde gece yarısı 4.26 sularında Cape Canaveral üzerinden fırlatılacak olan bu uydunun uzay seyahati için resimdeki gibi bir hatıra bileti almak isterseniz linki bırakıyorum. Aynı zamanda fırlatma anını Youtube‘dan canlı olarak izleyebilirsiniz.

https://en.turksat5.com/hatira-bileti

Ne Düşünüyorsun?
  • 0
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_
    Güzel!
  • 0
    haval_
    Havalı!
  • 0
    e_lenceli_
    Eğlenceli!
  • 0
    _zg_n_m_
    Üzgünüm!
  • 0
    sevmedim_
    Sevmedim!
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir