1. Anasayfa
  2. Üniversite - Bölüm

Matematik Mühendisliği Bölümü Nedir, Matematik Mühendisi Ne İş Yapar?

Matematik Mühendisliği Bölümü Nedir, Matematik Mühendisi Ne İş Yapar?
0

    Matematik Mühendisliğini büyük ihtimalle bu zamana kadar ya hiç duymadınız ya da duydunuz ancak iş dünyasındaki görevinin ne olduğunu bilmiyorsunuz. Toplumumuzda çok bilinen bir meslek olmamakla beraber; finans ve bilişim teknolojileri sektöründeki kişiler bu mesleği oldukça yakından tanıyor. Toplumumuz insanları tarafından tanınmamasının sebeplerinden biri de bölümün Türkiye’de İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi olmak üzere sadece 2 Üniversitede bulunuyor olması.

Matematik Mühendisi Kimdir?   

    Matematik Mühendisi; matematiksel analizler yaparak problemi yorumlayıp çözmek, problemleri çözümlemek için farklı metodlar geliştirmek, iş alanında ortaya çıkan sorunlara matematiksel modellemeler oluşturarak teorik çalışmaları uygulamaya geçirmek üzerine 4 yıl Matematik Mühendisliği Lisans programında eğitim almış ve başarıyla mezun olmuş kişilere verilen unvandır.

Matematik Mühendisi Ders Programı

Matematik Mühendisi adayları, Temel Matematik dersleri (Nümerik Analiz, Diferansiyel Denklemler, Ayrık Matematik vb.) derslerine ek olarak yazılım ve finans dersleri almaktadır.

Not: İTÜ ders programı, İTÜ’de Matematik bölümü olmadığından daha fazla matematik odaklıdır.

Matematik Mühendisliği Programının 20’şer günlük 2 adet zorunlu stajı vardır.

  • Bilgisayar Donanımı ve Temel Uygulamaları Stajı
  • Sorun Çözüm Teknikleri Stajı

 

Matematik Mühendisliği Sıralama

2020 verilerine göre,

İTÜ %30 İng Matematik Mühendisliği Başarı Sırası 21.751

YTÜ %100 İng Matematik Mühendisliği Başarı Sırası 38.376

YTÜ %30 İng Matematik Mühendisliği Başarı Sırası 45.950

Ne İş Yapar Bu Matematik Mühendisleri?

    Matematik Mühendisleri çeşitli sektörlerde yer alabilirken bu sektörlerin seçimini lisans programları esnasında yöneldikleri alanlara göre yapmaktadırlar. Örneğin bir mezun lisans programı sırasında Veri Bilimi alanında kendini geliştirmişse mezun olduktan sonra Veri Bilimci olabilir ve firmalardaki bu pozisyonlara yerleşebilir. Bu şekilde bankacı, sigortacı, iş analisti, iş danışmanı, sistem analisti, teknoloji danışmanı, dijital pazarlama uzmanı, yazılım geliştirici, siber güvenlik uzmanı vb. bir çok pozisyonda kendine yer edinebilir. 

Özellikle YTÜ’de bir hayli bulunan seçmeli ders olanakları, öğrencilerin ilgilendikleri alana yönelmelerini sağlamaktadır.

Devlet kurumları olarak TÜİK, AR-GE, TÜBİTAK, MTA benzeri kurumlarda çalışabilirler.

Kimler Bu Bölümü Seçmeli?

  • Öncelikle kesinlikle matematikle uğraşmayı sevmeniz gerekiyor çünkü 4 sene boyunca matematiğin derinliklerine ineceksiniz. Matematiği sevmeyen birinin bölümde okumaya çalışması işkence olur.
  • Araştırmacı ve size verilenlerle yetinmeyen biri olmanız gerekiyor. Hangi üniversitede olursanız olun okulun size verdiği bilgiler yeterli olmayacak ve kendi çabalarınızla gelişimin peşinden koşacaksınız. Bu sebeple öz disiplininiz de yüksek olmalı.
  • Oldukça zor bir bölüm olduğundan dolayı sabırlı olmanız gerekiyor, kolay pes etmemelisiniz.

 

Ben Neden Bu Bölümü Seçtim?

  •     Bilgisayar mühendisliği istememe rağmen, bölümden emin olamamıştım. Seçtiğim ve derslere girdiğim taktirde programlamayı sevmeyebileceğimden korkmuştum. Böyle bir durumda kendime seçenek bırakmak istedim. 
  •     Matematik Mühendisliği kendinizi keşfedebileceğiniz bir bölüm. Deneyerek hangi alanları isteyip istemediğinize karar verebiliyorsunuz. Örneğin yazılım alanı beklediğim gibi ilgimi çekmediyse finans sektöründe veya matematik alanında kendimi geliştirebiliyorum.
  •     Sadece 2 Üniversitede bulunması ve her sene 200 civarı mezun vermesi piyasada matematik mühendislerinin aranmasına ve tabiri caizse kapış kapış gitmesine sebep oluyor.
  •     Bu zamana kadar duyduğum kadarıyla mezun olup da işsiz kalmış bir matematik mühendisi yok.

 

Bölümü Seçeceklere Tavsiyeler

  • Öncelikle çevreden gelecek olan “Mezun olunca öğretmen mi olacaksın?” sorularına şimdiden alışmaya çalışın. Birçok kişiye bölümünüzü anlatmak zorunda kalacaksınız. 
  • Bölüme gelmeden önce iyi araştırın, mezunlarla veya hala okuyanlarla iletişime geçin. Merak ettiğiniz hiçbir soruyu cevapsız bırakmayın. Kısaca bölüme emin olarak gelin.
  • Buraya geldiğinizde ise bölümün asıl olayı olan kendinizi keşfetmeye odaklanın. Her türlü seminere, kursa, söyleşiye katılın ve neyi sevip sevmediğinizi anlayın. İlginizi çekmediğini farketseniz bile katıldığınız herhangi bir kurs vakit kaybı değildir, kendinizi keşfetmeniz yolunda bir adımdır. 
  • Okul derslerini merkezinize koyup diğer faktörleri görmezden gelmeyin. İş hayatını yakından incelemeye çalışın. Sektörden insanlarla tanışın ve mühendislikten bağımsız olarak gördüğümüz ama aslında bağımlı diğer sosyal yeteneklerinizi de geliştirmeye çalışın. İTÜ’de ve YTÜ’de kulüpçülük kültürü oldukça gelişmiş. Bu açıdan çok şanslısınız, bunu bilerek olanaklarından faydalanın.
  • İstanbul’da mühendislik okumak büyük bir avantaj, kendinizi geliştirmeniz için başka herhangi bir şehirdeki mühendislik öğrencisinden daha fazla fırsatınız var. Şehrin fırsatlarından faydalanın, yurda veya eve kendinizi kapatmayın!
  • Her mühendislikte olduğu gibi bu mühendislikte de yabancı dil çok önemli. Araştırdığınız herhangi bir konuda daha fazla dokümantasyona ulaşmak ve anlamak için iyi ingilizce bilmeniz gerekiyor ki kendinizi daha fazla geliştirebilesiniz.

    Bir Matematik Mühendisliği Mottosu olarak : 

“ Matematik biliyorsun, yazılım biliyorsun. Seni kim tutabilir? ”

Ne Düşünüyorsun?
  • 22
    harika_
    Harika!
  • 3
    g_zel_
    Güzel!
  • 4
    haval_
    Havalı!
  • 0
    e_lenceli_
    Eğlenceli!
  • 0
    _zg_n_m_
    Üzgünüm!
  • 2
    sevmedim_
    Sevmedim!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir