1. Anasayfa
  2. Kişisel Gelişim

Kadın Yazılımcı Olmak

Kadın Yazılımcı Olmak
0

Bugün sizlerle ülkemizde ve dünyada hemen hemen her sektörde aktif rol oynayan kadın çalışanlarımızın “Yazılım” sektöründe ne tür zorluklarla karşılaştığını , sektördeki iş kolu dağılımını ve ilerde gelinebilecek noktaları hep beraber inceleyelim.

 

Bilindiği üzere son yıllarda önemi giderek artan teknolojik faaliyetler yeni iş kolları doğurmuştur. Artık pek çok insan teknolojik faaliyetlere hayatının her alanında  zaman ayırmaktadır . Bu eğride seyreden kadın çalışanlarımız teknolojik şirketlerde finans , ar-ge , yönetim gibi alanlarda faaliyet gösterirken son yıllarda yapılan araştırmalar kadınların yazılım sektöründe oldukça yol katettiğini göstermektedir. Deloitte ‘nin  Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) ile iş birliği içinde gerçekleştirdiği ve toplam 486 beyaz yaka kadının katıldığı bu geniş kapsamlı çalışmada kadınların sektörden beklentilerini ve sektörün hem kadınlar için nasıl daha çekici hale getirilebileceğini hem de kadınların gözünden mevcut eksikliklerini ortaya koymaya çalışmışlardır. Araştırma  bulgularına göre, teknoloji sektörüne emek veren beyaz yakalı kadınların %85’i bu sektörde olmaktan memnun; bu oran diğer sektörlerde yaptığımız araştırmalarda ortaya çıkan memnuniyet oranlarından oldukça yüksek durumda. Teknoloji sektörünün global, dinamik, değişen, gelişen, geliştiren, yaratıcı insanlardan oluşan ve geleceğe yön veren yapısı katılımcılar için sektörün en cazip yönleri olarak ortaya çıkıyor. İş-özel yaşam dengesinin olmaması, kariyer alanında ilerleme ve terfi/yükselme fırsatlarının azlığı, ücret ve yan hakların yetersizliği ve sektörün erkek egemen yapısı gibi konular ise  diğer sektörlerde olduğu gibi öne çıkan olumsuzluklar arasında… Liderlik pozisyonlarında kadınların azlığı konusu teknoloji sektöründe de ön plana çıkmakta. Katılımcıların %67’si sektörde genel anlamda kadın liderlerin az olduğunu düşünmekte; bu oran diğer sektörlerle kıyaslandığında büyük ölçüde düşük olsa da kadın liderlerin azlığının sektör bağımsız sistemik temelleri olduğu düşünülüyor. Katılımcılar, bunun nedenleri arasında sektörün liderlik pozisyonları için erkek adaylara daha meyilli olması, sektörün erkek egemen olması ve yönetimlerin yeterli destek sağlamaması gibi sebepleri sıralamaktalar.

Yapılan araştırmaya göre kadınların teknoloji sektöründeki çalıştıkları pozisyonlar ve departmanlar  şu şekilde sıralanmaktadır ;

 

 

Ankete katılan kadınların en büyük çoğunluğu (%44 oranında bir kısmı) uzman seviyesinde çalışanlardan oluşmaktadır; genç yönetici poziyonlarını katılımcıların %15’lik bır kısmı doldurmaktadır. %6’lık kısmı C seviyesinde olmak üzere, sadece %14’lük bir kısmı kıdemli yönetici konumundadır.

 

 

 

Katılımcıların yarıdan fazlası Pazarlama/Satış ve İş Geliştirme, Bilgi Teknolojileri, Ar-Ge/Ürün Geliştirme alanlarında çalışmaktadır. Finans, otomotiv ve enerji sektörleri üzerine yapılan Deloitte araştırmaları sonuçları ile kıyaslandığında teknoloji sektöründe kadınların insan kaynakları, iletişim gibi alanlardan ziyade ağırlıklı olarak daha teknik, satış, iş geliştirme ve ürün geliştirme gibi alanlarda ön planda olmaları kayda değer bir farktır.

%20  Pazarlama /Satış ve iş geliştirme

%19 Bilgi  Teknolojileri

%13 Ar-Ge ürün Geliştirme gibi alanlarda istihdam sağlamaktadır.

Türkiye ‘de Teknoloji Dünyasının  beyaz yakalı kadınları için yapılan eğitim incelemesinde ise kadınların % 66’ sı lisans , %28’si yüksek lisans , %4 ‘ü lise ve %2 doktora ünvanına sahip daha iyi bir gelecek için iş dünyasında kadınlara her zamankinden daha çok ihtiyaç var . Eğitim gördükleri bölümler Teknoloji sektörü ağırlıklı olarak işletme -ekonomi ve teknoloji eğitimi almış kadınları tercih ediyor . Katılımcıların %34’ü mühendislik , %30 ‘u idari bilimler (işletme , ekonomi ) %12 ‘si bilişim teknolojileri mezunu Türkiye’de kadınların teknoloji sektöründe daha etkin olması adına pek çok adım atılmaya başlanmıştır. Kadınların %30 ‘u çalıştıkları şirketlerin bünyelerindeki kadın istihdamını artırmak için özel programlar uygulamadığını , %30 ‘ u ise uyguladığını belirtiyor.

Kısaca kadınların daha etkin olması için ;

  • Kadınların annelik vb. nedenlerden dolayı çalışma koşullarının daha esnek hale getirilmesi ve daha rahat mekanlar seçilmeli
  • Yeni kadın liderler yaratmak için mentorluk ve gelişim programlarının uygulanması gerekir.
  • Kadınların erken yaştan itibaren teknoloji sektörüne adapte etmek
  • Kişisel gelişim ve eğitime destek
  • Kadınların sektördeki başarı hikayelerini ve sektöre olan etkilerini yazmak
  • Toplumsal cinsiyet eşitliği norm haline gelmeli ve kadın liderlere destek verilmeli

Evet arkadaşlar bu yazımda sizlere geleceğin yazılımcı bir kadın adayı olarak sektörde yaşanan durumlarla ilgili bir yazı hazırlamak istedim sektörün ne durumda olduğu ve neler yaşandığına değinmek istedim sonuçta ne olursa olsun hayallerimizin peşinden gitmeliyiz güçlükler bizi yıldırmamalı başkalarına açılan şans kapıları bir gün bize de açılacaktır önemli olan istikrar ve düzenle devam edebilmek unutmayın ki kendi şansımızı yaratmak bizim elimizde. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne Düşünüyorsun?
  • 0
    harika_
    Harika!
  • 0
    g_zel_
    Güzel!
  • 0
    haval_
    Havalı!
  • 0
    e_lenceli_
    Eğlenceli!
  • 0
    _zg_n_m_
    Üzgünüm!
  • 0
    sevmedim_
    Sevmedim!

- SCÜ-YBS -İlgi Alanlarım -C# , Sql Server , HTML , CSS , JS ,Girişimcilik , İŞ Analistliği , Dijital Pazarlama , İçerik Üretimi

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir